Formació

Perquè volen els avions?
Fes clic damunt la imatge.

     Ara ja sabeu perquè volen els avions, però... com es construeix un avió?

     Hi ha molts constructors a reu del món, uns sons companyies de grans dimensions i d'altres sons força modests, els més aficionats i amb coneixements mínimament bàsics d'aeronàutica es construeixen ells mateixos els seus avions, aquests poden fer-ho de dos maneres, una és construint peça per peça el fusellatge, les ales, el tren d'aterratge, etc. d'altres compren el kit de muntatge i encasellen les peces tal i com el fabricant l'hi aconsella.

     En aquest cas podem veure com en Stuart Little construeix un biplà d'unes restes trobades en les deixalles.     Evidentment es tracta d'una escena de la pel·lícula Stuart Little 2, i aquesta avioneta de dibuix digital no podria volar mai de la vida, però la idea de volar és el somni més perseguit per l'home, molt abans dels germans Wright ja somiaven en construir un artefacte per volar com els ocells, a cops una espècie d'avió i d'altres, col·locant-se ales a les espatlles, com si d'un ocell es tractés, vegem un exemple.    En Buzz aconsegueix volar, oi? en aquest cas, existeix la possibilitat de volar amb unes ales a les esquenes, com és el cas d'aquest pilot experimentat, que amb unes turbines enganxades a les ales que duu a l'esquena, vola a reacció, superant la llei de la gravetat. Jet Man.        Els més atrevits poden arribar a fer filigranes, fins i tot ja s'han inventat l'hovercraft volador, un aerolliscador en forma de petita embarcació que s’acostuma a emprar per navegar surant les aigües de zones pantanoses, com ho sons els famosos manglars de l’Estat de Florida als USA, impulsats per un motor d’avió o bé semblant que igualment porta una hèlix impulsora, habitualment d’avió, que no se submergeix a l'aigua, ja que s’obstruiria embolicant-se amb les plantes del fons. Vegeu, doncs un exemple. El mateix motor injecta aire per sota de l’aparell creant un coixí d'aire, fent que l'embarcació aèria es mantingui suspès sobre l'aigua.     Però, aquesta modalitat a poc a poc ha anat adquirint perfecció, millores en el sentit de la seguretat i eficiència en el vol. Vegeu, doncs aquest altre exemple.     Però, inevitablement, sempre hi ha qui sap aprofitar les oportunitats de negoci que es donen en les genialitats que crea la tècnica. En aquest cas ens referim en un hovercraft volador per passatgers, si menys no, és una gran idea i segurament funciona de forma prou eficient.
El Somni de Volar

L'home sempre avia somniat en volar, avia fet moltes invencions de tota mena per assolir el vol, la majoria d'elles eren artefactes que imitaven les ales dels ocells, un dels artífex i creador d'infinitat d'enginys n'era en Leonardo Da Vinci, però fins que no va passar molt de temps i en la accepció dels globus aerostàtics l'home no va aconseguir alçar el vol amb les ales d'un avió, a l'any 1903 els famosos germans Wright van realitzar un vol amb un aeroplà impulsat per un motor que amb dues hèlix propulsaven l'aeronau amb prou força com per mantenir-ne el vol a una certa alçada d'uns 25 metres i durant un temps determinat d'uns 15 minuts aproximadament.

Vajem tot seguit una colla de vídeos on podem observar quants d'invents es varen enregistrar tant en imatges en moviment com amb fotografies, i finalment podrem observar l'enregistrament del primer vol dels Germans Wright.

Enginys
 

Els Germans Wright  1903Al següent vídeo podem admirà una rèplica de l'aeroplà dels Wright i l'intent de fer-lo volà, després del seu centenari a l'any 2003, però aquestes imatges son enregistrades a l'Octubre del 2007.