dimecres, 18 de maig de 2016

Ha estat inaugurada l'exposició
"Catalunya Aeronàutica 1916-2016"


En el Centre de Cultura Aeronàutica a l'Aeroport d'El Prat
fins el 15 de juny d'aquest 2016.


















Entrada Lliure
Horaris: 10:30 a 13:30 i 16:30 a 19:30
Excepte Diumenges per la tarda i Dilluns



        Enguany es compleixen sis Centenaris Aeronàutics que la Fundació Privada Parc Aeronàutic de Catalunya, sota el lema "CATALUNYA AERONÀUTICA 1916-2016", celebrarà amb diverses exposicions en les quals es valoraran diferents episodis succeïts des dels inicis de la nostra aviació. Com ho són per exemple:

        - La dimensió emprenedora de Salvador Hedilla i la dels empresaris que el van
          contractar per dirigir la seva nova àrea industrial.
        - Primera fàbrica d'avions.
        - Primers vols Barcelona-Mallorca i Barcelona-Santander.
        - La dimensió formativa de l'Aeronàutica.
        - Primera escola de pilots civils.
        - La dimensió logística de l'Aeronàutica.
        - Primers vols punt a punt.
        - Primer camp d'aviació "La Volateria" d’El Prat de Llobregat.
        - La dimensió esportiva de l'Aeronàutica.
        - Primer Aeroclub de Catalunya. I la resta de la història fins arribar en els nostres dies.


        Aquesta primera exposició es realitza amb la col·laboració d'AENA Aeropuertos, SA, i l'Ajuntament d’El Prat de Llobregat, a l'Edifici del Centre Cukltural Aeronàutic (CCA) de l'Aeroport de Barcelona-El Prat, del 14 de Maig al 15 de Juny d'aquest 2016.
        Esperem que aquest recull del relat expositiu mostri que val la pena recordar les activitats de preservació del nostre patrimoni aeronàutic, tant el material com l'immaterial.


        Tant el Consistori d'El Prat de Llobregat amb el seu alcalde, en Lluís Tejedor, i de l'Aeroport, representat per la seva directora, na Sònia Corrochano junt amb altres autoritats aeronàutiques, foren rebuts pel president de la Fundació Privada Parc Aeronàutic de Catalunya en Domingo Jaumandreu, qui ha estat l'esperit de tota l'organització de l'esdeveniment d'aquest centenari de la nostra aviació, el qual va dirigir unes paraules a tots als presents.

        A la foto i d'esquerra a dreta, hi veiem a Enric Pallarès, restaurador-constructor de rèpliques de velles glories de la nostra aviació, escriptor i membre destacat de l'FPAC, Josep Lluís Tàpia, president del Club Vol a Vela Igualada-Òdena, Roberto Prat Aragonés, Coronel Jefe de l'Acuartelamiento Aéreo y Comandante Militar del Aeropuerto de Barcelona del Ministerio de Defensa, Jordi Rull, Patró d'Honor de l'FPAC, Sònia Corrochano, Directora de l'Aeroport de Barcelona d'AENA Aeropuertos, Domingo Jaumandreu, President de l'FPAC , i l'Alcalde d'El Prat de Llobregat en Lluís Tejedor.

        La senyora Carrochano anava acompanyada d'Agustín Rodríguez, cap d'Oficina de Comunicació AENA-Catalunya. El senyor Lluís Tejedor es trobava acompanyat dels regidors, tant de Relacions Externes representat per na Mercè Márquez com del de Cultura en David Vicioso.
        Acompanyaven al President Jaumandreu, el seu Vicepresident Carles Martí i Joan Llopart Membre del Patronat FPAC.

        Havent donat la Benvinguda, tant a les esmentades autoritats com a la resta dels presents, Domingo Jaumandreu els va acompanyar a fer una extensa i detallada visita pel recinte de la mostra.

        A les fotos següents hi veiem a la de l'esquerra, el President Domingo Jaumandreu acompanyant l'Alcalde d'El Prat en LLuís Tejedor, i a la de la dreta les dues mateixes autoritats acompanyades del Vicepresident senyor Carles Martí Batera.



Com arribar al Centre Cultural Aeronàutic (CCA) FPAC
a l'Aeroport de Barcelona, a El Prat de Llobregat.
Coordenades: 41°18'33.73"N 2° 5'12.93"E

        Al CCA s'hi pot accedir per dues vies diferents. Una és la de passar pel davant de la T2 fins a arribar a la corba que cap a l'esquerra se surt de l'aeroport, a on a la seva meitat s'agafa una sortida a mà dreta a on un cartell indica "Terminal Corporativa", fins a un centenar de metres a on s'ha de fer un gir obligat a mà esquerra, continuant fins a una rotonda i allà girar a mà dreta que és a on s'inicia l'Avinguda Pepa Colomer. A la següent rotonda a mà dreta s'hi troba el CCA amb l'aparcament que fa cantonada amb el carrer Josep Maria Carreras. Vial aquest que porta a la Terminal Corporativa de l'Aeroport. Consultant les coordenades en el Google Earth us serà més assequible. Per la banda del radera del CCA, davant la Terminal Corporativa també hi ha aparcament.

        També s'hi accedeix des del mateix nucli urbà d'El Prat, però no és tant a l'abast per quins no coneixen l'àrea.

        Accés per Línies de Bus PR2/PR3: Estació Rodalies El Prat de Llobregat - Parada Terminal Corporativa (demanar la parada al conductor).



        La producció de l'exposició ha estat patrocinada per Fundación ENAIRE, Air BP i l'Agencia de Comunicació The Moon.
        Les diferents implantacions es realitzaran en col·laboració amb Empreses, Entitats i Institucions d'acord amb els tres objectius fundacionals de la FPAC:
        Augmentar la difusió de la cultura aeronàutica, preservar i restaurar el patrimoni aeronàutic, promovent el Museu Aeronàutic de Catalunya Ajudar a la formació aeronàutica dels joves, especialment als que estan en risc d'exclusió.


        A l'exposició hi foren situats més d'una cinquantena de plafons en forma de tríptic situats verticalment i col·locats a manera d'un triangle, en els quals s'hi signifiquen els diferents episodis de la història aeronàutica catalana en tres idiomes, Català, Castellà i Anglès, una llengua per cada cara del tríptic, a on s'hi plasmaven les diferents històries de famosos pilots tan femenins com masculins de la nostra història, i de models d'avions que per les fites aconseguides amb ells pels aviadors de cada època, donen la versió de l'autèntica creuada de la trajectòria de la nostra aeronàutica.




        Plafó exposat al recinte a on hi consten els noms de persones, institucions i empreses que han col·laborat a l'organització i confecció de l'esdeveniment.
 
        Articles publicats en Català i Castellà a La Vanguardia, a on el periodista Javier Ortega Figueiral fa la ressenya de l'exposició.
 











        A l'exposició també s'hi han afegit una mostra de maquetes de qualificada confecció d'avions construïts en factories espanyoles, de disseny nacional o sota llicència, anteriors a la guerra civil i també immediatament posteriors.



        El maquetista de les 11 unitats publicades, que actualment pertanyen a la col·lecció de la Fundación ENAIRE (fins fa uns mesos Fundación AENA), va ser en Marcelino Viejo Canalejas.

        El 1926, amb 13 anys, va començar a fer d'aprenent al taller de fusteria de la fàbrica de la "La Hispano, fàbrica de Automóviles y Material de Guerra, S.L." a Guadalajara.

        Durant la guerra civil va continuar la seva tasca a Alacant (SAF-1)

        Acabada la guerra, passà a la fàbrica de la Hispano Aviación, S.A. a Sevilla, a on després de treballar-hi més de mig segle s'hi jubilà com empleat de Construcciones Aeronàuticas, S.A., empresa que el 1971 havia adquirit la Hispano Aviación, fusionant-se el 1972.
        Durant la seva vida professional, a les seves hores lliures, va anar construint maquetes de cadascun dels models que es van fabricar als tallers on treballava, i dels que hagués arribat a volar almenys un prototip.

        El 1998, la llavors Fundación AENA, va comprar les vint maquetes de què constava la col·lecció de Marcelino Viejo Canalejas.

        Aquesta informació la qual acabem d'expressar ens l'ha facilitat la mateixa Fundación ENAIRE a través d'un fulletó.


        A Internet hi consta que aquest maquetista
també va escriure el llibre titulat:


EL TALLER DE ICARO: HISTORIA DE LA HISPANO AVIACION, 1917-1972
ISBN 9788484550488
MARCELINO VIEJO CANALEJAS, FUND. EL MONTE, 2002.



Vegeu les aeronaus que es troben exposades al CCA.

Primeres aeronaus a Barcelona.
Resta de'aeronaus exposades al CCA.








NOTA:
En el cas que desitgeu posar-vos en contacta amb Aeribalta.com,
utilitzeu un dels dos correus que es troben indicats damunt d'aquest text. Gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada