dijous, 17 de desembre de 2015

Manuel Pons Fontanillas
- In Memoriam -
Manuel Pons Fontanillas
Vilanova i La Geltrú
8-3-1934 / 16-12-2015

        Creador de la primera Escola de Formació Professional de Mecànics d'Aviació de Catalunya i President Fundador de la Fundació Privada Parc Aeronàutic de Catalunya.

        Nascut a Vilanova i La Geltrú, la primerenca afició aeronàutica de Manuel Pons va quallar en els estius passats a l'escola de vol sense motor del Cerro del Telégrafo, a Rivas Vaciamadrid, on va obtenir la llicència de pilot de Vol a Vela en 1950, volant un dels cinquanta Schulgleiter SG-38 que va fabricar AISA sota llicència de l'empresa que els va dissenyar i vendre massivament a l'Alemanya anterior a la segona guerra mundial.

        Estudiant Enginyeria Tècnica Industrial Mecànica, va coincidir durant els estius de servei a les Milícies Aèries Universitàries, amb Emiliano Alfaro Arregui, qui seria cap de l'Estat Major de l'Exèrcit de l'Aire entre 1978 i 1982.

        A la fi dels anys 70, sent responsable del manteniment industrial de la fàbrica de Pirelli a Vilanova i la Geltrú, i desaparegudes sense alternativa les escoles estatals de formació professional que es fonamentaven, des del final de la guerra civil, en la segregació escolar als quinze anys d'edat, es va proposar trobar una via d'aprenentatge que resultés atractiva per als joves que fracassaven en el nou sistema escolar.

        Per això va sol·licitar al seu antic company de milícies la cessió de material aeronàutic donat de baixa per el servei, i va invertir importants recursos propis per oferir una incipient formació en mecànica i restauració d'aeronaus a Vilanova i La Geltrú.

        El 1981 va formalitzar la creació del Centre Aeri de Vilanova i La Geltrú, entitat reconeguda per l'INEM com a col·laboradora per a la formació ocupacional en els oficis necessaris per la restauració, el maquetisme, i la construcció aeronàutiques.

        El 27 d'Octubre de 1986 el President del Patronat del Museu d'Aeronàutica i Astronàutica i en Manuel Pons, com Director del "Centre Aeri" documentaren la cessió de les quatre aeronaus de l'Exèrcit de l'Aire que des de 1980 s'havien anat rebent, restaurant i instal·lant com a part de l'exposició aeronàutica del Centre Aeri.

        Al juny de 1988 es graduava la primera promoció de Tècnics de Manteniment d'Aeronaus formada pel Centre Aeri en col·laboració amb l'Escola Municipal de Formació Ocupacional "La Paperera" d'acord amb el pla d'estudis i de pràctiques del programa "Airframe & Powerplant Mechanics" de la FAA, reconegut per l'Organització d'Aviació Civil Internacional (OACI) i per l'Autoritat Espanyola d'Aviació Civil.

        En 1993, davant l'esforç econòmic que comportava satisfer el creixement de la demanda de places i la inversió que es necessitava per formar TMA en l'especialitat de motors de turbina, el Municipi Vilanoví es va fer càrrec de la gestió completa del programa, donant lloc al naixement de l'Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova i La Geltrú, la EFAV.

        El següent focus emprenedor de Manuel Pons va passar a ser la creació d'un Museu Aeronàutic de Catalunya, i en 1997 ja havia aconseguit aglutinar al seu voltant un grup dedicat i pro actiu d'aficionats i professionals aeronàutics amb els que va crear la Fundació Privada Parc Aeronàutic de Catalunya, entitat a la que va aportar una important part de la seva col·lecció aeronàutica en qualitat de patrimoni fundacional.

        Home de profundes conviccions ètiques, humanista i treballador incansable, amb la seva humil, tranquil·la i positiva aproximació a la resolució de problemes, fruit de tants anys d'experiència professional en el manteniment industrial, va promoure que al juny de 2001 la totalitat de socis de la "Associació d'Amics de l'Aeronàutica" entitat establerta al Prat de Llobregat aprovessin la seva incorporació i la del important patrimoni de Rèpliques i altres elements històrics aeronàutics en el si de la FPAC.

        Traslladada la seu social de la Fundació a l'Aeroport de Sabadell, en la seva etapa de presidència executiva de FPAC i mitjançant convenis de col·laboració amb l'Escola Vapor Llonch, va estendre a Sabadell i comarca la important tasca d'integració professional dels joves en risc d'exclusió social a través de tallers de formació ocupacional dedicats a la restauració del patrimoni aeronàutic.

        A l'estiu de 2015 donava a la Fundació el seu i tan estimat Schulgleiter SG38, avui en fase final de restauració per Socis Benefactors Voluntaris de la FPAC, alguns d'ells fundadors de l'Associació d'Amics de la Aeronàutica, al Taller de l'edifici CCA que forma part del complex aeroportuari de Barcelona - El Prat, i en ús cedit a la FPAC per AENA Aeroports, S.A.

        Que l'esperit amable, integrador i conciliador d'en Manuel Pons, promotor de la FPAC com a lloc de trobada i consens per a la recuperació del patrimoni aeronàutic, la difusió de la cultura aeronàutica i la formació aeronàutica dels joves, i especialment la dels que es troben en risc de exclusió, segueixi inspirant les activitats de tots els Socis Benefactors de la Fundació i faci realitat el seu tan anhelat Museu Aeronàutic de Catalunya.

EL FUNERAL D'EN MANUEL PONS TINDRÀ LLOC A L'ESGLESIA DE SANT ANTONI ABAD DE VILANOVA I LA GELTRÚ DEMÀ DIVENDRES 18 DE DESEMBRE A LES 09:30

NOTA:
En el cas que desitgeu posar-vos en contacta amb Aeribalta.com,
utilitzeu un dels dos correus que es troben indicats damunt d'aquest text. Gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada