divendres, 3 de juliol de 2015

50è aniversari del Vol a Vela
a Igualada-Òdena


        En ocasió d'aquest 50è aniversari, una trobada de volovelistes junt amb familiars i amics va tenir lloc a l'aeròdrom d'Igualada-Òdena el dissabte dia 20 del proppassat mes de juny. Reunió que en aquesta pàgina en donem referència.
...i tot va ser començar.

        Era un dissabte de cap al mes de maig de l'any 1965 que vaig arribar a l'aeròdrom d'Igualada, avui d'Igualada-Òdena, amb el SEAT 1300 de l'amic Antoni Freixas, amb un veler Sheibe L-Spatz 55 amb el seu remolc des de l'aeròdrom de Casp, a l'Aragó, a on hi havia un taller en el qual el veler va ser posat a punt per iniciar l'activitat del Vol a Vela Català de la post guerra. L'experimentat i competent mecànic Virgilio Launes fou el tècnic que va dur a terme el treball. El veler el vaig guardar en aquest mateix hangar de la foto, única construcció relacionada amb l'aviació civil o esportiva que a llavors hi havia en aquest camp d'aviació. El seu propietari era el també pilot i soci de l'Aeri Club de Barcelona-Sabadell, Ignasi Carner, industrial tèxtil igualadí del ram del gènere de punt. El qual en aquest hangar hi guardava el seu monomotor Piper PA-28 Cherokee 140.

        El veler en qüestió, un L-Spatz 55, matriculat com EC-AYU, era propietat del mateix Freixas i del també company nostre, Àngel Anglada. L'endemà diumenge, tota la colla que formàvem el primer grup del Vol a Vela català modern; Àngel Anglada, Antoni Freixas, Pablo Ayesta, Wolfgang Knoph i amb ells qui us escriu, Pere Ribalta, també acompanyats d'en José Luis Pedraza, arribarem aviat al matí d'aquell diumenge a fi d'esperar el Dornier DO-27 que des de Montflorite s'atansava amb tres professors per iniciar el Vol a Vela modern a casa nostra. Aquell matí, junt amb en Wolfgang i amb el seu cotxe, des de Sabadell arribarem a Igualada arrossegant un altre veler, era un biplaça del model Göppingen Gö 4 or Goevier matriculat com EC-BFB propietat d'en Wolfgang i de l'Ayesta, que es trobava guardat en un magatzem del meu pare.
        En arribar el Dornier i sense perdre un instant vam iniciar el Vol a Vela que en aquests dies compleix 50 honrosos anys d'activitat.

        Pel divendres dia 30 d'octubre està anunciada la presentació del llibre que commemora aquest transcendent 50è aniversari del nostre Vol a Vela a Igualada-Òdena en un sopar de germanor volovelística. Per la qual cosa s'ha previst que la trobada serà celebrada al Restaurant de la Masia de Can Macià de les Caves Bohigas, al municipi d'Òdena, a tocar del nostre aeròdrom.
        Una casualitat feu que qui escriu, ara fa quasi quaranta anys, trobés en una llibreria aquesta postal que dóna testimoni de quan els tres professors de Vol a Vela arribats des de Monflotite a Sabadell vingueren per fer les proves en vol dels dos velers, a fi que les autoritats de Madrid donessin el permís d'obertura de la mostra activitat amb el monoplaça i el biplaça esmentats, que ens servirien per posar en marxa el desitjat Vol a Vela català a Igualada la setmana següent. La indumentària del grup posa en evidencia que feia bon temps però que l'estiu tot just no havia arribat encara.

        Carta de primers del 1965 signada per Àngel Anglada,
remesa als socis i simpatitzants del futur Vol a Vela a Igualada.
Trobada del 50è aniversari a Igualada-Òdena
el dissabte dia 20 de juny d'enguany

        Dues velles joies presidiren la diada. Ambdós recentment restaurats, a on el Bergfalke III es troba en condicions de vol per a satisfer els pilots més "oldtimer".        La Junta Directiva del Club de Vol a Vela Igualada-Òdena va disposar una jornada completa a fi que pilots familiars i amics féssim una trobada de germanor a les seves instal·lacions a l'aeròdrom d'Igualada-Òdena, amb tots els socis pilots joves i veterans, a on hi estaven cridats igualment els fundadors del nostre Vol a Vela. A la trobada es va donar preferència a l'activitat de volar ja des de bon matí, i els vols no cessaren fins més enllà de mitja tarda.

 
        En aquesta ocasió, foren dues les persones que s'atansaren fins a l'aeròdrom a fi d'aconseguir fer una volada. El cas afortunat és que es tractava de dos bateigs de Vol a Vela. Ell, un empresari barceloní que com a hobby de sempre ha navegat amb el seu veler de bona eslora i que volia provar el volar sense motor. Ella, l'Alba Espinosa, filla de pilot a vela que havia de renovar llicència, era el primer cop que volava amb Veler.        A la imatge de sobre hi veiem la Cessna que fins aquests dies el Club a usat per al remolc dels velers. L'aeronau es troba pendent de canviar de propietari donat que el Club espera renovar el material de remolc per aparells més moderns i de menys cost operatiu.

        A la imatge de continuació es mostra l'equip usat com a torra de control mòbil des d'on s'administren les operacions de les volades.
        Es va preveure una exhibició de velers aeromodels a escala gran de ràdio control, a on també hi havia un remolcador de la mateixa categoria que imitava el model real del remolcador del Club; el Cessna L-19A-IT Bird Dog (305A) (EC-DRN). Aquesta exhibició es va dur a terme a la tarda com a cloenda de les volades de la jornada.        La junta, encapçalada pel President de l'entitat senyor Josep Lluís Tàpia va convidar a tots als presents a un piscolabis acompanyat de bon vi, cava i qualificada cervesa per cloure la celebració de l'aniversari.


        Acabada l'activitat del vol, mediant un temps de lleure a fi que quins preparaven els queviures pel piscolabis ho deixessin tot a punt, els participants, en el jardí de l'edifici de l'entitat compartiren una tranquil·la estona de conversa.


        Reunits a la taula de la imatge superior i veiem part de la família del primer dels precursors del Vol a Vela català de la post guerra, l'Àngel Anglada, assegut al fons de la taula, junt amb la Montserrat Brugues amb gorra blanca qui es troba parlant amb la senyora Anglada, i a continuació la Berta Anglada amb els seus dos plançons, i en Joan Comas en primer terme.

        A les fotos de continuació diferents moments del piscolabis amb les animades converses que els companys gaudiren durant la trobada.
        Tan la reunió a l'entorn de la taula com a peu dret va resultar una trobada amb molta confraternitat i el president del Club de Vol a Vela d'Igualada, Josep Lluís Tàpia, va dur a terme amb tota complaença el seu rellevant paper d'amfitrió.


NOTA:
En el cas que desitgeu posar-vos en contacta amb Aeribalta.com,
utilitzeu un dels dos correus que es troben indicats damunt d'aquest text. Gràcies.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada