dilluns, 15 de juny de 2015

Conveni de cessió d'un avió
HA-220 Super Saeta
al Consell de l'Aeródrom de la Sénia
        El proppassat dimarts dia 9, el president de FPAC, en Domingo Jaumandreu, junt amb Antonio Valldeperes, vicepresident d'ADAR (Associació d´Aviadors de la República) acompanyats d’un representant de l'escola de formació de manteniment aeronàutic Institut Illa dels Banyols d'El Prat de Llobregat, i amb el Consell de l'Aeròdrom de la Sénia que depen de l'Ajuntament, el qual regenta el Centre de la Memòria Històrica de La Sénia, es van aplegar a aquesta Vila a on varen signar un conveni de cessió d'un antic caça bireactor d’entrenament i reconeixement, construït els anys 60 per Hispano Aviación, designat com HA-220 Super Saeta.

        A la foto, i d'esquerra a dreta: Xavier Cabanes Secretari-Interventor de l'Ajuntament; Domingo Jaumandreu President de l'FPAC; Joan Prieto Docent-Instructor de l'INSIB; l'Alcaldessa Maria Pilar Ballester i Teresa Vidal Regidora de cultura. Dempeus, tot darrere del senyor Jaumandreu, s'hi troba Aurora Pallarès, en representació del seu marit en Josep Ramon Bellaubí qui cuidarà de la restauració del Super Saeta, que com a professional de la marina mercant es trobava de travessia.
        Bellaubí té acabat un caça Polikarpov I-16 Tipus 10 Super Moska a escala 1:1, i actualment es troba enllestint la part davantera d'un bimotor bombarder Tupolev SB-2 "Katiuska" reproduit també a escala natural, dels quals més avall se'n poden veure imatges.
        A la foto no hi apareix Antonio Valldeperes donat que era qui la feia, el qual es trobava acompanyat d'en Francesc Val, membre de l'FPAC, que es trobava fora de l'angle de l'objectiu.


        Aquí tres vistes de l'Hispano Aviación HA 220 Super Saeta cedit a la Centre de la Memòria Històrica de La Sénia        Els primers prototips d'aquest avió varen ser dissenyats a començaments dels anys 50 pel professor Willy Messerschmitt junt amb els enginyers espanyols Ángel Figueroa y Rafael Rubio. No va ser però fins al 1967 que el primer Super Saeta va sortir de fàbrica.
        Messerschmitt fou dissenyador del famós caça Messerschmitt BF-109 a primers dels anys 30.

        Podeu baixar-vos un PDF en el qual hi apareix el primer article que d'aquest avió va publicar-se al número 253 de la Revista AVIÓN el març del 1967 entre les pàgines: 109-111:


        Va esdevenir el dimecres 22 d'abril d'enguany, que l'Institut Illa dels Banyols, continuant les bones relacions que sosté amb la FPAC (Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya), l'institut va fer la cessió del Super Saeta amb l'acord que s'ubicaria al Centre de la Memòria Històrica de La Sénia.        El Consell de l’Aeròdrom de La Sénia, que depèn de l’Ajuntament, té la intenció d'ampliar l'activitat del Centre de la Memòria Històrica incrementant les seves possibilitats de difusió cultural i també potenciar el turisme a la zona.

        Com a primer objectiu es tractaria de construir un hangar a l’estil dels que hi havia en temps de guerra, pròxim al Centre d´Interpretació Històrica a on concentrar inicialment tres aeronaus: la rèplica del Caça Plokarpof I-16, la secció davantera completa amb les capotes dels motors del bimotor bombarder Tupolev SB-2 "Katiuska" actualment en construcció, i l'HA-220 Super Saeta que ja es troba allà pendent de restauració.
        Una segona fase comportaria la construcció d'una pista d’aterratge apta per aeronaus lleugeres situada a part dels terrenys del camp original que actualment es troben repartits entre uns quants propietaris, entre ells l'Ajuntament. A on en algunes de les seves àrees ja s’hi ha edificat.
        Aquesta inversió inclou la millora de l'accés a les instalacions camp d'aviació i la realització d'activitats formatives i lúdiques pels joves.

        La FPAC manté actualment una política de col·laboració en xarxa amb altres entitats aeronàutic-culturals, i el vincle FPAC-ADAR-Consell del aeròdrom de la Sénia n’és un exemple.


        Josep Ramon Bellaubí té fet el caça Polikarpov I-15 Super Moska amb tots els detalls possibles i també amb un motor autèntic.
        Tot i que es tracta d’una còpia en estàtic, munta un motor real, si bé no es tracta de l’original M-25, sí, és en canvi un Ash-62 o M-62, segons les sèries, que altres versions emprades a la segona GM van volar. L'hèlix en canvi és original, adquirida a Europa però originaria del SAF Nº6 de Sax, a Alacant, i datada el 1938. El tren d'aterratge retràctil estirat per cable, d'accionament manual, fins i tot funciona.        Acabada la construcció del caça rus, Bellaubí va emprendre la construcció del bimotor bombarder també rus, Tupolev SB-2 "Katiuska", reproduit també a escala natural i que igualment que el I-16 Tipus 10 Super Moska va ser protagonista de l'aviació republicana a La Sénia.        La rèplica compren la carlinga del pilot situada al damunt del fusellatge amb tots els instruments de vol i la totalitat dels comandaments. A la proa s'hi troba la cabina vitrellada en forma d'ou que dóna una visió al metrallador de més de 180º, tant horitzontalment com en sentit vertical, i junt amb les metralledores i els elements de punteria igualment hi estan representats tots els controls que corresponien a la pròpia operativitat de l'armament per l'atac.


        Donada la importància que va tenir l'aeròdrom de La Sènia i gràcies a l'enorme documentació gràfica i documental que s'ha pogut recollir, l'Heribert García i Esteller ha publicat llibres que aporten informació cabdal del moviment que va comportar aquella instal·lació.


NOTA:
En el cas que desitgeu posar-vos en contacta amb Aeribalta.com,
utilitzeu un dels dos correus que es troben indicats damunt d'aquest text. Gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada