diumenge, 22 de desembre de 2013

Trobada de planejadors clàssics a la
Vintage Glider Club 2013
al Lasham Airfield, Anglaterra- És una crònica d'en José Ignacio García Colomo -

        Enguany es va celebrar la trobada anual de la Vintage Glider Club (VGC) de velers clàssics que en aquesta ocasió va esdevenir a l’Aeròdrom de Lasham a Anglaterra del 3 al 10 d'Agost. Lloc situat a 74 Quilòmetres en línia recta al Sud-Oest de Londres, i a 45 Quilòmetres al Nord de Portsmouth, al Canal de la Mànega. Les seves coordenades sons: 51°11'10.03"N - 1° 2'1.73"O


        El José-Ignacio va arribar a la trobada del Vintage Glider Club el dilluns dia 5, just a l’hora per ajudar a muntar la taula del sopar internacional en la gran carpa instal·lada al costat de la cafeteria i a la vegada també local social del club. Per cert que aquest va ser l'únic dia que no es va poder volar pel mal temps i la pluja.


        A partir del dimarts, encara que amb algun dia més ennuvolat, en José Ignacio va poder fer fotos, vídeo i volar amb els velers que li van oferir per ser un veterà d'aquestes trobades, com ho eren, tres monoplaces, Slingby T- 45 Swallow, iguals com un que té l’FPAC en un remolc esperant renovar la seva documentació, i els Hol’s der teufel, Rhönesperber y el biplaza Slingsby Tutor T-21, que l'esperaven per volar.


        A la trobada es van inscriure 98 velers amb 144 pilots de 15 països, que amb els acompanyants van sumar gairebé les 400 persones. La majoria d'ells allotjats en una zona de càmping habilitada en un extrem del camp.
        Es van fer un total de 1.456 remolcs, dels quals 982 ho varen ser d'enlairaments amb torn, 2 amb 4 línies, i 454 que foren efectuats amb 6 avions.
        A les dues fotos de dalt, es mostra el biplaça Slingsby Tutor T-21, en el qual José Ignacio hi va volar, i des de quin va fer la foto de l'Aeròdrom de Lasham en haver adquirit prou altura.

        A les dues fotos de continuació, en José Ignacio preparant-se per volar un Slingby T-45 Swallow. Un del mateix model es troba als magatzems de l’FPAC esperant poder renovar la seva documentació.El  Hols  der  Teufel


        A la foto superior hi veiem el Txec Jïri Lenik, constructor i pilot d’aquesta rèplica del “Hols der teufel”, dissenyat en el 1923 pel prolífer enginyer aeronàutic Alexander Martin Lippisch (Munich, 2 de Novembre del 1894 – 11 de febrer del 1976).
        Hols der teufel és una exclamació semblant com quan es diu, "que se't emporti el diable!!!", maledicció que solien expressar amb ràbia els operaris quan es pinçaven els dits amb el martell al clavatejar els llistons i contraxapats dels velers en construcció, operació que s’havia d’executar amb una cura extrema subjectant amb els dits els claus ben orientats i centrats al punt exacte.
        A les fotos de continuació, entre tots els velers de gran vàlua històrica participants a la reunió de Lasham, s’hi trobava el Rhönesperber, una autèntica relíquia construïda en el 1935, és l'únic del seu tipus actualment en vol, exceptuant una rèplica construïda per Otto Grau en el 1998.
Perllongant el "Vol" fins a Hamburg


        Del 15 al 23 del mateix mes d’agost, l'Ignacio va visitar a Hamburg al Sr. Hermann Beiker que està restaurant un AISA Weihe, partint quasi d'un munt d'estelles, que es va emportar d'Igualada a l'octubre de 1998. Les fotos que es mostren donen idea del progrés en el treball.

        Una obra de restauració prou agosarada, possible en mans de quins sembla treballen amb una consciència que se'ls projecta fins les fronteres de la mateixa metafísica.
        Els AISA Weihe, model dissenyat per l’enginyer Hans Jacobs, es van fabricar als tallers d'AISA amb llicència i plànols anteriors a la II Guerra Mundial.
        Va ser en els anys 50 que el constructor Focke-Wulf els va fabricar però amb diverses modificacions estructurals.


NOTA:
En el cas que desitgeu posar-vos en contacta amb Aeribalta.com,
utilitzeu un dels dos correus que es troben indicats damunt d'aquest text. Gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada