dimarts, 22 d’octubre de 2013

Josep Falcó - Pilot de Caça -
Nova història d'un aviador republicà.


        6 de febrer de 1939… Aquest dia, en el curs de l'últim combat aeri disputat durant la Guerra Civil en el cel de Catalunya, el tinent republicà Josep Falcó Sanmartí, amb 22 anys, derroca dos Messerschmitt Bf-109 als comandaments del seu Polikarpov I-15 “Xato”. Tot seguit realitza un aterratge d'emergència.

        Amb aquestes dues victòries el seu palmarès s'eleva a vuit abatiments, amb la qual cosa és ascendit a capità immediatament.

        No obstant això, en aquells dies s'estava produint la retirada de l'Exèrcit republicà. Era el preludi del tràgic èxode davant l'avanç franquista.

        Josep Falcó va quedar internat en Argelès-Sur-Mer i posteriorment al camp de refugiats de Gurs. Falcó aconsegueix finalment arribar a Algèria, on refà la seva vida. Però el 5 de juliol de 1962 protagonitzarà un nou i dolorós exili per escapar de les massacres d'Orà, i tota la seva família serà repatriada cap a una metròpoli on mai havia viscut.

        Josep Falcó Sanmartí.
        El veterà pilot, que té 96 anys i resideix a Tolosa de Llenguadoc, explica les seves nombroses peripècies a l'autor, Pierre Challier. El resultat és un text àgil, que recorda a una llarga entrevista, ple de vivències i experiències de tot tipus. El llibre, a més, Inclou 8 pàgines il·lustrades.

        El llibre «José Falcó. Piloto de Caza» porta per subtítol «L'últim as de la Guerra Civil en el cel de Catalunya». Ho ha publicat Editorial Mil·lenni, té 153 pàgines, tapes toves i el seu preu és de 17 euros. Es pot adquirir online a través del Web de l’Aeroteca, llibreria de Barcelona que quasi tots coneixem, clicant en el següent enllaç:

NOTA:
En el cas que desitgeu posar-vos en contacta amb Aeribalta.com,
utilitzeu un dels dos correus que es troben indicats damunt d'aquest text. Gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada