divendres, 2 d’agost de 2013

Campionat Mundial d'Acrobàcia amb Veler
a Oripää, Finlandia, organitzat per la
Federació Aeronàutica Internacional FAI.




        La Federació Aeronàutica Internacional ha organitzat els 16ens Campionats d'Acrobàcia Aèria amb Veler a Oripää, al Sud de Finlàndia, que s'han celebrat entre el dies 18 i 28 del proppassat mes de juliol. Amb una participació de 59 pilots especialitzats en aquesta classe de vol, que s'hi han arribat des de diversos països europeus i Japó.


        Nombre de participants classificats per països: 5 de Franca, 10 d'Alemanya, 5 d'Anglaterra, 2 d'Hongria, 2 de la Federació Russa, 8 de la República Txeca, 10 de Polònia, 1 d'Àustria, 4 d'Itàlia, 3 de Suècia, 1 del Japó, 1 de Suïssa i 6 de Finlandia. En total 59 participants, dels quals 3 eren noies.



        Tots els pilots tenien a la vista les figures a realitzar mitjançant el codi aerocriptogràfic desenvolupat pel campió d’acrobàcia el Tinent Coronel en José Luis Aresti, sistema empleat internacionalment adoptat per la FAI.
        Aresti va ser el primer cap de l'escola de vol que va tenir l'Aero Club de Sabadell el 1948. També va ser el president del tribunal que va examinar com a pilot d'aviació a qui us escriu.




        Igualment que en els avions acrobàtics de competició, els velers d'aquesta especialitat porten acoblats determinats elements als extrems de les ales, els quals tenen forma geomètrica, se'ls dóna el nom d'Anglèmetre, o Angulímetro en castellà, i també Sighting Device en Anglès, que els permeten controlar en cada moment la posició dins la figura que es troben realitzant a l'aire. Alguns hi porten lligat un fil gruixut de llana que en determinats moments de la maniobra, per exemple, confirmen l’aturada a l'aire de l’aparell, per procedir a la següent posició, la qual cosa depèn l'èxit de la maniobra controlada pels jutges des de terra.


        També hi ha elements com els descrits al paràgraf anterior que es troben fixats sobre el panell de comandament dins del veler i que es complementa amb el tradicional fil de llana enganxat per la banda de fora i cap al davant de la coberta de plàstic de la cabina.



        Si en alguna ocasió teniu l’oportunitat de participar com espectadors en un d'aquests campionats, i a prop del lloc de l'aparcament dels avions, veureu que abans de la sortida els pilots es troben efectuant uns exercicis; moviments amb mans, braços i el cos, tot seguint la idea de les figures a realitzar per memoritzar de com les han d'efectuar, movent-se de forma exòtica.

        A la foto dreta de dalt, dos col·laboradors amb la corda d'arrossegament dels velers per l'avioneta, objecte que per la seva forma, sembla guardar analogia amb les figures acrobàtiques a dur a terme.


      
        El Sol apretava al Sud de Finlàndia, i l'espera per a ser remolcat a l'aire demanava ombra, tal com ensenya la foto de l'esquerra amb Johan Gustafsson amb el veler SZD-59 Acro SE-UVJ. A la foto dreta un històric LÖ-100 dissenyat per a l'acrobàcia a primers dels anys cinquanta es troba a punt de ser enlairat per l'avió remolcador.




        El model de veler que ha predominat majoritàriament en aquests campionats ha estat el monoplaça Swift S-1, i per equips han efectuat la prova amb aquest model construït per la Polish Company Swift. Els altres, han estat, l'únic model contrit de l'Akaflieg München Mü28 Ltd., el SZD-59 Acro, LO-100 D-5380 i l'altre, l'MDM-1 Fox biplaça construït també per Polish Company Swift. D'aquest model n'hi ha un a l'Aeròdrom de La Cerdanya amb el qual es donen cursos d'acrobàcia amb veler.
        Apunteu-vos-hi!


        Aquest antic Habicht LÖ-100 D-5380, hi ha participat amb el pilot Markus Pönicke al comandamet. Un exemplar d'aquest mateix model es troba ara exposat, penjat del sostre d'un dels hangars del Museu de l'Aire a Quatro Vientos.
        Qui us escriu recorda de quan en alguna ocasió en què hi va haver festivals aeris a Sabadell i Barcelona, el pilot, capità Sebastián Almagro Castellanos, amb aquest veler remolcat a l'aire per un Fieseler Fi 156 Storch (Cigonya) ens feia sentir les delícies del vol acrobàtic silenciós.
        Vegeu també aquest bonic i romàntic vídeo.


     

        A la foto esquerra, el plafó que donava dades respecte del vent segons la meteorologia oficial, també el vent mesurat a l'aeròdrom i la pista en servei. També del moment en el qual se suspendrien els vols per fer un descans.
        A les fotos següents, a la dreta i a baix, jutges en diferents competicions, que amb els papers en ma donaven les qualificacions de les proves tot i trobar-se veient les maniobres amb dificultat a contrallum.





D'esquerre a dreta,
els tres guanyadors de la prova general.
Or, Plata i Bronze

Els equips que ocuparen els tres primers llocs foren:
1er: República Txeca, 2on: Alemanya, i el tercer: Polònia.

Taules de les dues classificacions:




Si voleu ampliar la informació premeu aquest link:
www.civa-results.com/2013/WGAC_2013/






NOTA:
En el cas que desitgeu posar-vos en contacta amb Aeribalta.com,
utilitzeu un dels dos correus que es troben indicats damunt d'aquest text. Gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada