dijous, 9 de maig de 2013

La restauració del veler
Bergfalke II-55 EC-HFL
a càrrec d'en José Ignacio García Colomo.


        El Bergfalke que actualment es troba en restauració a mans d’en José Ignacio, és un veler d'ensenyament matrícula EC-HFL, construït el 1955 per Egon Scheibe a la població de Dachau, Alemanya.
        La construcció és mixta, el fusellatge i els alerons de tub d'acer soldat i recobert de tela. Les ales estabilitzadores de direcció i profunditat són de tipus clàssic de fusta i tela, l’ala es troba constituïda d’un travesser de caixó, amb el perfil d'atac recobert de contraxapat, i la resta de tela.


        En José Ignacio porta a terme aquest treball en el Centre Aeri de Vilanova i Geltrú pertanyent a la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya.
        Ell espera que dins la primavera pugui iniciar l’entelat. Ens explica: “de moment em dedico a decapar, capes d’imprimació i pintar els trams de tubs que presenten senyals d'òxid. Ja he desmuntat, netejat i repintat tots els elements de comandament, palanques, barres de transmissió del control de vol, etc. He de canviar cables i corrioles del comandament de direcció abans de començar a entelar. El treball avança lentament ja que solament puc anar pel CA dos o tres hores setmanals.”


    

        A les imatges de dalt, a l’esquerra hi veiem diferents barres i colzes de transmissió de comandament abans de ser tractats, per posteriorment al decapatge, donar-los-hi una capa d'imprimació i el corresponent pintat, tal com es pot observar a la imatge de la dreta.
        A la foto de baix, s'hi veuen més elements de transmissió de comandament, i, igualment que en les altres imatges, es mostren els productes utilitzats en aquesta classe de tasques.
"Zona d'assecat" de les peces pintades.
Les especificacions del Scheibe Bergfalke sons les següents:

Envergadura: 16.6 m
Superfície alar 17.90 m2
Allargament: 15.6
Peso Vuit: 275 kg
Carga útil 190 kg.
Peso en ordre de vol: 465 kg
Càrrega alar: 25.98 kg. M2
Coeficient de planeig: 1/28,80
Caiguda mínima a 71 Quilòmetres per hora: 0.73 m/s
Ala en fletxa negativa de 4º i aerofrens.
Una altra restauració, la del Bergfalke II-55 EC-FPU.


        El veler Bergfalke de la foto superios EC-FPU, va ser reconstruit pel José Ignacio ja fa temps. El disseny d'aquest veler és de principis dels anys 50. El prototip va volar per primera vegada el dia 5 d’agost del 1951 com a Akaflieg München Mü13E Bergfalke.


Al nostre país també se n’han construït sota llicència.Vegeu una d'aquestes concentreacions de velers històrics:
http://www.aeribalta.com/2012/12/40th-vintage-glider-club-rally-pociunai.htmlNOTA D'ÚLTIMA HORA:
        Hem rebut de part de l'Enric Pallarès, pilot de Vol a Vela, aquest missatge amb foto.


        "Nota de reserca per la FPAC.

        Un veterà veler Bergfalke III matricula EC-BOJ construït al 1965, propietat del Club de Vol a Vela d'Igualada-Òdena restaurat el passat any 2012 al taller de la FPAC a Viladecans per José Ignacio García Colomo, Domènec Toquero i Enric Pallarès, i que de les mans de l’Ignacio Garcia i l'enginyer Sr. Oliva ha tornat a l'aire el dissabte dia 4 de Maig de 2013.
        Per la seva qualificació. És un dels pocs velers clàssics a Espanya que farà recordar vells temps a les escoles de Monflorite, Ocaña i Somosierra.
Enric Pallarès.“


NOTA:
En el cas que desitgeu posar-vos en contacta amb Aeribalta.com,
utilitzeu un dels dos correus que es troben indicats damunt d'aquest text. Gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada