divendres, 4 de gener de 2013

En els 85 anys de la inauguració de la ruta Barcelona-Berlín de Lufthansa.


Crònica d'en Lluís Corominas
Historiador aeronàutic.
Màster en Història Comparada per la
Universitat Autònoma de Barcelona.

        A dos quarts d’una del 5 de gener de 1928 s’envolava un Junkers G 24 de Luft Hansa de l’aeròdrom dels mariners o aeroport provisional de Barcelona, realitzant el vol inaugural entre Barcelona i Berlin amb escales a Marsella i Basilea, iniciant així una ruta que es mantindria fins el 18 de juliol del 1936. En aquest vol inaugural viatjaven a l’aparell, el cònsol d’Alemanya i els Srs. Bianchi, Campos i Welch.

        Aquest mateix dia el delegat de Luft Hansa a Barcelona i Marsella, el director de Ibèria Sr. Daniel de Araoz i Lutgardo Lope, cap de la companyia a Barcelona, Pablo Flette cap comercial i el baró Winterfeld el director tècnic, més directius de la mateixa rebien les autoritats i convidats a la inauguració de la línia de Luft Hansa entre Barcelona i Berlín. Assistiren ministres, el Capità general Emilio Barren, el Governador civil General Milans del Bosch, l’alcalde accidental de Barcelona Sr. Ponsà amb els regidors Tintoré, Navarro, Perramon i Via Ventalló; el President de la diputació, Comte de Montseny, cap superior de la policia, Director General de comerç, Embaixador i Cònsol general d’Alemanya, director de l’Aeronàutica Naval, els Srs. Gaminde i de Ocio, apoderats del Sr. Horacio Echevarrieta, l’accionista amb majoria d’accions d'Ibèria, el president de la cambra de comerç, i un llarg nombre de càrrecs i personalitats.

        Als convidats, en arribar al camp de vol els esperava un trimotor Junkers G 24 i un Rhorbach Roland, que feren vols sobre la ciutat, portant durant el mati unes 200 persones.
        A tres quarts de dotze arribaren de Madrid dos Rhorbach Roland d’Ibèria, portant vuit passatgers cada un, entre els quals hi havia el president de la Diputació de Madrid Sr. Felipe Salcedo Bermejillo. Pocs minuts més tard arribà un altre Rhorbach procedent de Marsella portant entre altres, al Director General de la Deutsche Luft Hansa, A. G., Sr Otto Merkel, el director de la Unión Aérea Española Sr. Guy de Arrozarena i el Sr. Rhorbach, constructor dels avions que arribaven.
        Aquest moviment dels diferents trimotors cada pocs minuts amb les seves entrades i sortides durant el matí, fou un espectacle inusitat, per quan el tràfic normal era la sortida i l’arribada d’un Rhorbach d'Ibèria, cada dia.

        Un cop enlairat el trimotor de Luft Hansa que inaugurava la línia, les autoritats i convidats foren obsequiats amb un aperitiu en el mateix aeròdrom, per anar després a l’hotel Ritz, on foren obsequiats amb un dinar per la companyia alemanya.
        Abans d’abandonar el camp d’aviació, l’alcalde en funcions, Sr Ponsà, convidat pel director de la Compañia de Navegación Aérea Iberia, va realitzar un vol sobre la ciutat amb companyia dels regidors Pons, Escoda, Tintoré, Garriga, Bachs, diputat provincial Sr. Torras amb el seu fill, i els fills del Sr. Robert.

        Aquesta línia va variar una mica de recorreguts duran el decurs de la seva existència, emprant bàsicament monomotors fins el 1933, en què es veieren habitualment a l’aeroport provisional els Dornier Merkur, ocasionalment els Rhorbach Roland, Junkers F-24 (la versió monomotor del trimotor Junkers G-24) Messerchmit M-20, Junkers W 33 i F-13. A partir de febrer de 1933 l’aparell habitual fou el Junkers G 24 i ocasionalment el Rhorbach Roland II, fins que a mitjans de 1934 entraren en servei els Junkers Ju 52/3m.
        En el 1934 la companyia passà a nomenar-se Deutsche Lufthansa A.G.Avions de Lufthansa que foren utilitzats a la línia Barcelona-Berlin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada