divendres, 21 de desembre de 2012

Globus i dirigibles al cel de Barcelona.         (1783-1937)Portada del Llibre.
        El 18 de desembre, a la Fundació Cultural privada Rocamora, s’ha presentat el llibre “Més lleugers que l’aire, globus i dirigibles al cel de Barcelona 1783–1917” escrit per Ròmul Brotons i Segarra i publicat per Albertí Editor, S.L.
        Manel Rocamora Vidal, va néixer a Barcelona al 1892. Pertanyia a la burgesia catalana, fou un dels col·leccionistes més importants de la ciutat, a més a més d’ésser pintor, escriptor i mecenes.
        Viatjà per tot Espanya, Europa i part d’Amèrica adquirint objectes per a la seva col·lecció en sales d’art, subhastes i antiquaris. Entre les seves col·leccions d’art si veuen objectes amb dibuixos de globus, reflectint així la seva passió per aquest món que admirava. Aquest interès per aquest mon dels aeròstats el portà a publicar al 1948 el llibre “Historia de la navegación aérea en Barcelona”, en el qual es relata tots els vols amb globus esdevinguts a la ciutat comtal, així com els inicis de l’aviació i els dirigibles. També va escriure un llibre sobre el famós pilot de globus italià Vicenzo Lunardi 1759–1806.


Taula presidencial; senyors Rocamora, Brotons i senyora Albertí en la presentació del llibre a la Fundació Rocamora.
        Tal com veiem, doncs, és lògica la presentació del llibre “Més lleugers que l’aire, globus i dirigibles 1783-1917” a la Fundació Rocamora, escrit per Ròmul Bretons, que ens exposa, mitjançant una prosa àgil i amena, el recorregut pel món del vol aerostàtic, des dels inicis d’aquest enginy volador anomenat globus fins arribar l’època dels dirigibles.
        Aquest llarg camí que ens porta des de l’any 1783 al 1937, permet al lector fer un recorregut interessant, poc conegut, curiós per les peripècies i histories que s’expliquen, col·locant els vols a Barcelona dins del recorregut dels dirigibles a nivell internacional.
        Pàgina rere pàgina, trobaren les dades que situen els fets en cadascun del seu moment històric, i les explicacions que permeten entendre el perquè en aquella època es donaven aquesta classe de vols.
        El lector recorre tot aquest periple que esdevé al llarg de les 183 pàgines de text, de fàcil i àgil lectura amenitzada amb dibuixos, i reproduccions de dibuixos d’època a més d’anuncis postals i fotografiesque que ens ajuden a fer una idea del que varen ser aquells agosarats vols.

Lluís Corominas i Bertran
-Periodista historiador d'aeronàutica-
Master en Història Comparada per l'Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).


El Zeppelin sobrevolant la Fira de Barcelona l'any 1929.

Web Albertí Editor.

Llegiu la informació publicada
a diferents medis:

EL PERIÓDICO
LA VANGUARDIA.COM
LA NOSTRA CIUTAT
VOLS LLEGIR? RÀDIO NOVA


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada