dimecres, 26 de desembre de 2012

40th Vintage Glider Club Rally, Pociūnai.
        L'encontre de planejadros antics d'enguany ha estat celebrat a Pociūnai el proppassat agost, al Sud de Lituania. A l'encontre hi ha participat un biplà Flyer rèplica dels germans Wright.
        El nostre company, en José Ignacio García Colomo, reconegut especialista en la recosntrucció de velers antics, a participat en aquesta reunió del 2012.

Mapa de situació de Lituania a Europa.Lituania amb les seves províncies i situació lloc reunió VGC 2012.És una crònica de José Ignacio Garcia Colomo.

        A la foto, en José Ignacio es troba volant amb el planejador biplaça amb ala de para-sol R-11b "Cimbora" -HA-5035, de l'hongarès László Révy.

En José Ignacio volant amb el R-11b Cimbora - HA-5033.
        Dins la primera setmana d'agost d’aquest any 2012 es va celebrar la reunió anual de la Vintage Glider Club (VGC) a l’aeròdrom de Pociūnai, a uns 30 Kms per carretera de la població de Kaunas, a Lituània. Van participar-hi 45 planejadors clàssics amb 150 pilots inscrits.
        Per a remolcar tants velers l’organització va posar a disposició dos torns i 5 remolcadors; 4 Wilgas i un ULM Lambada, amb diversos cotxes a pista i una legió de voluntaris.

        Per a aquestes latituds la meteorologia va ser molt acceptable, solament va ploure dos dies i la resta esdevingueren ben assolellats, amb cúmuls i bones temperatures. He de dir que això és important no solament per a poder volar si no per a la comoditat de tots els assistents, ja que el 90% de tots nosaltres vàrem passar tots aquests dies acampats en una zona habilitada pel cas al costat dels hangars.
        L'organització és complexa quan s'ha de facilitar menjar, dutxes i WC per a tantes persones. La solució va ser la instal·lació al campament de diversos contenidors per a aquesta funció, a més de la instal·lació de punts de subministrament de corrent elèctrica per quins acudiren amb caravanes i autocaravanes. Els equips varen organitzar els seus corresponents cercles de reunió amb totes les comoditats d'aquest tipus d'allotjament, actualment el wifi és un altre dels serveis que no hi podien mancar. Aquest any la zona d'acampada no era tan visible com en els anteriors encontres ja que estava camuflada dintre d'una extensa pineda.

        A més de les jornades de vol, els dies que va fer mal temps es van aprofitar per a visitar les ciutats de Kaunas i la capital, Vilnius, a l'extrem Sur-Est de Lituania. També es van fer altres visites pel gaudiment dels aerotranstornats: el Museu aeronàutic de Kaunas i la fàbrica de planejadors LAK.

        En aquest tipus de trobades a més de les sessions de briefing i els vols, a la vesprada s'organitzen activitats que faciliten la comunicació i convivència internacional, a més de la cerimònia d'obertura, el sopar internacional i el sopar nacional.


Aeròdrom de Pociūnai, Kaunas -Lituania.
Aeròdrom de Pociūnai - 54°39'8.84"N / 24° 3'31.59"E.
- Al Sud-Sudest de La ciutat de Kaunas -


Hangars Vol a Vela Aeròdrom de Pociūnai. Lituania.Hangars Vol a Vela Aeròdrom de Pociūnai. Lituania.


Àlbum de la Vintage Glider Club (VGC) 2012.


Obriu la llista de participants al 40th Vintage Glider Club Rally, Pociūnai.

       Grup de velers sobrevolant l'extrem sud de l'aeròdrom de Pociūnai que es troba a sota del mateix fotògraf. Aquesta zona és nomenada com a Kauno Marios Regional Park.

Biplans Antonov a l'aeròdrom de Pociūnai

Renglera de Biplans Antonov aparcats a l'aeròdrom de Pociūnai.

Biplans Antonov a l'aeròdrom de Pociūnai


CLÀSSIC DE VOL A VELA 2012. (Espanya)

        Aquest estiu el periple dels clàssics ha estat molt interessant.

        Comença amb la VIª Reunió espanyola de planejadors clàssics a Santo Tomé del Puerto, al peu del Somosierra, del 16 al 22 de juliol. Com sempre modest, però amb la participació entusiasta de la meteorologia gaudirem de bonics i llargs vols penjats dels núvols per la cresta del Somosierra, i acompanyats sempre pels voltors locals.

        El meu Bergfalke II-55 i un Slingsby, junt amb els T-21 Ca -2 i Ca-13 van ser els velers participants. Els aeromodelistes ja comencen a ser assidus i animosos visitants que també participen de l'escala 1:1. I és que alguns soms un tant híbrids ja que gaudim dels petits i dels grans.


Veler Bergfalke II-55 restaurat per José Ignacio que va participar a la 6ª Reunió espanyola de planejadors clàssics a Santo Tomé del Puerto, al peu de Somosierra, del 16 al 22 de juliol d'enguany.

        Com en els anys anteriors es va fer la visita a les antigues instal·lacions de l'escola de Somosierra, aquest any acompanyats d'Antonio Gómez Mita i de Leto Martín que ens descrivien llocs i anècdotes dels seus dies d'alumnes. El dijous a la tarda vaig fer la presentació respecte del pioner del Vol a Vela català en Joan Maluquer, i el divendres, el grup d'Osca va muntar una exposició fotogràfica estupenda sobre els 100 anys de vol a Osca i Monflorite, amb la presentació del magnífic llibre que Luis Ferreira Escartín ha escrit en ocasió d'aquesta efemèride.

        El dissabte 21 acudiren els aeromodelistes que van utilitzar la pista de vol fins a la una del mig dia. Llàstima que patiren alguns accidents. Se’ls varen trencar una magnífica Fauvel AV-32, la remolcadora Pilatus i un Twin Astir. Posterior a volar els grans la resta de la tarda, com a cloenda, soparem tots junts en un restaurant de la localitat fent plans perquè el pròxim any s'animin més volovelistes i també aeromodelistes a participar a la VIIª Reunió de Velers Clàssics.

        Posteriorment m’encamino vers Lituania per participar a la Vintage Glider Club (VGC) 2012, ressenya que ha precedit aquesta espanyola.

José Ignacio García Colomo


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada