diumenge, 21 d’octubre de 2012

Concentració d'empreses de l'Aeroport de Sabadell en front d'AENA.
        Protesta a l’Aeroport de Sabadell per les taxes d'Aena i la reducció d'horaris el divendres 20 d'octubre, 2012.

        Pagar una taxa de passatger de 9 euros per gaudir d'un vol en un dels petits avions que acull l'Aeroport de Sabadell. Aquesta és l'enèsima imposició d'Aena a les empreses i pilots privats que utilitzen la instal·lació, quan l'activitat està sota mínims a causa de la crisi i de l'elevat preu del combustible. Per aquest motiu, ahir una mica més de 50 persones van realitzar una concentració de protesta enfront de l'edifici terminal d'Aena.

        La mobilització l'havia convocat l'Associació d'Empreses i Operadors de l'Aeroport de Sabadell (AEOAS) i tenia per objectiu rebutjar les noves taxes de passatger -que s'afegeix a la creació d'unes altres que es van implementar en 2011-, i la reducció d'horaris en 17 aeroports de la xarxa Aena, entre els quals figura el de Sabadell.
        Aquesta reducció d'horari, encara que a Sabadell és de només una hora al dia, és de diverses hores en altres aeroports, la qual cosa condiciona greument realitzar desplaçaments en petits avions per bona part del territori espanyol. Així mateix, es va criticar durament el balafiament o malbaratament d'Aena, personificat en el nou edifici terminal de l'Aeroport. Es va construir en 2007, va costar 3,5 milions d'euros i encara avui dia no s'ha estrenat. La torre de control, de 24 metres d'alçada, no està equipada.
        Carles Martí, president del Aero Club Barcelona – Sabadell i d’AOPA-Spain (entitat que agrupa els pilots privats que posseeix un avió) va dir que «Aena no s'atreveix a estrenar-lo per l'enorme cost que comporta el seu manteniment».

        Durant el parlament que va dirigir als concentrats va explicar que Aena, en ser un ens que monopolitza la gestió aeroportuaria a Espanya, actua des d'una «posició dominant», amb una visió faraònica dels aeroports. Aquesta actitud comporta que les despeses s'hagin disparat fins a arribar a un deute global que ronda els 14.000 milions d'euros. Sabadell té la seva petita contribució en aquesta enorme dèficit: al 2011 tenia un deute acumulat de 6,23 milions d'euros, mentre que només va tenir 0,63 milions d'ingressos. A més, les despeses d'explotació van ascendir a 7 milions d'euros, dels quals 1,45 milions van correspondre a despeses de personal.
        Carles Martí va dir que per a solucionar aquesta situació Aena «redueix els costos reduint els horaris dels aeroports, amb la qual cosa el problema intern que té el trasllada a les empreses». I, a més, amb la prepotència que caracteritza a un ens monopolístic, puja les taxes i crea altres noves, asfixiant l'economia de les empreses que tracten de sobreviure en un intens i perllongat context de crisi.
        Enfront d'aquesta actitud d'Aena, va manifestar que els operadors de la instal·lació sabadellenca estan a favor de pagar unes «taxes raonables, que assegurin la viabilitat de les empreses». I va comentar que a Europa, aeroports amb pistes una mica més grans que les de Sabadell (va citar els de Lausana a Suïssa i Cannes a França, en els quals amb freqüència operen jets) tenen una plantilla d'operaris molt més reduïda que el de Sabadell, que té 39 empleats, dels quals nou són controladors aeris. La clau està que en els petits aeroports i aeròdroms de França, Suïssa, Regne Unit i altres països el personal realitza diverses funcions. És a dir, tenen menys plantilla, però és més flexible i polifacètica.
        En altre moment de la seva intervenció, Carles Martí i Dora Hernández, presidenta de AEOAS, van dir que el pròxim 12 de novembre mantindran una reunió amb representants d'Aena per a tractar de revertir la situació i que la nova taxa de passatger s'elimini.

        Assenyalar finalment que ambdós van elogiar Ángel Luis Arias, director general d'Aviació Civil, del que van dir que és un professional sensible als problemes i les particularitats de l'aviació general.
Informació aquesta, transmesa pel periodista aeronàutic en José Fernández d'Aerotendencias.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada