dimecres, 19 de setembre de 2012

Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya, diada de portes obertes de setembre 2012.


Entreu al Web de la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya.


        En aquest tercer diumenge 16 de setembre, la diada de portes obertes ha destacat per la presencia del nou President de la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya en Domingo Jaumandreu.


El president reunit amb gent de la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya
        De dreta a esquerra: l'actual president en Domingo Jaumandreu; a continuació l'anterior president en Cristòfol Jordà, i a l'esquerra, en Xavier Monge amb un seu acompanyant, en Juli Balaguer d'esquenes, soci del Clàssic Motor Club del Bages, ell especialitzat en vehicles militars de la segona guerra mundial igual com en Xavier. Ambdós proposen que en una pròxima edició de portes obertes s'organitzi una exposició dels avions de l'FPAC junt amb vehicles militars antics.
        En aquest bloc vàrem publicar una ressenya de quan es va fer una exposició amb cotxes clàssics a l'FPAC. També, un dels seus avions va ser exposat a l'Auto Retro Barcelona junt amb aquesta classe de vehicles militars.

        Al fons, el Beechcraft T-34 Mentor, el qual estava sota la responsabilitat d'en Cristòfol Jordà com a pilot de l'FPAC.

        Aquest Beechcraft T-34 Mentor va ser un avió d'entrenament militar dels anys 50 i 60 que actualment l'FPAC manté en estat de vol.

Beechcraft T-34 Mentor
Característiques del Beechcraft T-34 Mentor de l'FPAC.


        Un dels nous avions de l'FPAC exposats en aquest tercer diumenge, ha estat l'Aisa I-11B. que va volar a partir del 1953.
        Posterior a una perllongada restauració a càrrec de l'escola-taller de l'FPAC, aquest avió ha passat la prova en vol i podrà ser mostrat en les diferents volades que l'FPAC ofereix als visitants en els tercers diumenges de cada mes.

Aisa I-11B de l'FPAC.
Aisa I-11B de l'FPAC.

        A les dues fotos superiors la sortida de l'hangar de l'AISA I-11B i a la segona quan es troba al seu lloc d'exposició.
        A continuació, la cabina amb els comandaments i el seu corresponent panell de controls.

Cockpit Aisa I-11B de l'FPAC.En Domingo Jaumandreu disertant respecte del futur de l'FPAC a un grup de pilots de la mateixa Institució aeronàutica

        A la foto superior, el president Domingo Jaumandreu reunit amb el grup de pilots socis de l'FPAC per a volar els avions de l'FPAC, a fi de comentar-los el seu projecte pel futur desenvolupament de la institució.
        A les fotos de continuació, els pilots mentre es troben reunits en el Briefing del prevol d'exhibició dels avions de l'FPAC, i a la dreta, en Rafael Molina, experimentat pilot i director del grup donant-los la informació i dades pertanyents a l’organització de la volada.

Grup de pilots de l'FPAC.El Pilot i instructor de vol en Rafel Molina en el briefing abans d'enlairar-se per una exhibició dels avions de l'FPAC.Jornada de portes obertes a l'FPAC.

        A l'entrada de l'hangar de l'FPAC s'hi exposaren entre altres, el Dornier DO-27 que actualment s'hi troba en revisió, i també motors, un a recció. La foto mira vers l'exterior amb alguns dels avions de l'FPAC exposats.
        A les fotos de continuació, a la de l'esquerra hi veiem un autogir que antany fou construït per l'empresa Sallen Aviación, S. A. aparell cedit per la vídua del seu propietari, l'Antoni Creus Solé (fundador de l'escola GAVINA), mort d'accident ara fa un any.
        La seva vídua va voler que l'autogir, que tants moments de felicitat havia donat al seu marit, es conservés en les millors mans, en record seu, i per això el va donar a la FPAC. Agraïm a en Francesc Hombravella la tramesa d'aquestes dades.

        A la de l'esquerra, el Dornier DO-27 durant l'exposició en el llindar de la porta de l’hangar.


Autogir de la casa Sallen Aviación, S. A. propietat de l'FPAC.Dornier DO-27 de l'FPAC.

Bristol Hercules 730 de 2.040 CVMotor radial Pratt & Whitney R-1830 Twin Wasp.
        Entre els diferents elements aeronàutics dels que l'FPAC cuida de la seva restauració, a més dels avions i altres enginys voladors hi ha motors. El primer a l'esquerra és un motor radial (en estrella), que es construí entre els anys 1940 i 1965, model Bristol Hercules 730 de 2.040 CV, que va equipar el bimotor C-207 (T.7-6 versió militar) "AZOR" fabricat per Construcciones Aeronaúticas S.A. (CASA) a Getafe. Malgrat que dues unitats de l'"AZOR" Foren equipades amb motor Pratt & Whitney R-2800 Twin Wasp. com a prova.
        El motor de la dreta és un Pratt & Whitney R-1830 Twin Wasp que habitualment equipava, entre molts altres models d’avions, el famós Douglas DC-3, que l'FPAC ha restaurat completament. A la foto manca acabar el seu muntatge.


Material d'avions en restauració de l'FPAC.

        En el taller de l'FPAC es troben una bona colla d'aparells en procés de restauració, a la foto superior hi veiem penjades al mur unes ales de l'Stinson que es troba en aquest procés, i junt amb elles unes altres d'un Bücker Jungmann que esperen el seu torn.
        També a baix de la foto s'aprecia el fusellatge d'un bimotor caça a reacció d'entrenament militar del tipus Hispano Aviación HA-200 "Saeta" designat E-14 per l'exèrcit de l'aire, que va ser construït per Hispano Aviación per l'exèrcit espanyol i que va efectuar el seu primer vol el 12 d'agost del 1955.
        Al costat del "Saeta" es veu una de les ales del veler Bergfalke el qual es troba també en procés de restauració.
        A les dues fotos de continuació, a la de l'esquerra hi veiem un Bücker Bü 1131 E-3 Jungmann que vola els tercers diumenges de portes obertes i que va ser el model d'avió que de sempre va volar el nostre company i famós pilot de l'FPAC, l'extint Josep Maria Royo i Curia, que enguany va traspassar.
        A la de la foto de la dreta el McDonell Douglas F4 Phantom II que es troba en avançat estat de restauració.

Bücker Bü 1131 E-3 Jungmann de l'FPAC.McDonell Douglas F4 Phantom II de l'FPAC.
Característiques del Bücker Bü 1131 E-3 de l'FPAC.Característiques del McDonell Douglas F4 Phantom II de l'FPAC.


        Aquest és el vídeo del dia en què es va dur a terme l'homenatge al nostre company en Josep Maria Royo, a on els pilots de l'FPAC varen imitar la maniobra aèria nomenada "L'Avió Perdut", de quan durant la guerra en el retorn de la batalla faltava un company.        Aquest Polikarpov I-153 Txaica, és una de les joies que es troben en estat de vol als Hangars de l'FPAC. Vegeu aquest vídeo fet pel company Ernest Artigas àlies "Tuckie".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada