divendres, 27 de juliol de 2012

Homenatge a la primera escola d’hidroavions d’Espanya el 15 de setembre de 1922.        De forma anticipada, l’Ajuntament de Felanitx, juntament amb altres entitats com la Fundació Aeronàutica Mallorquina, han commemorat aquesta efemèride el proppassat dia 25 de juliol, diada de Sant Jaume, amb la inauguració d'una placa i la presencia de la filla de l'aviador Orté.


        Per a commemorar l'efemèride es va desplaçar fins a la badia de Portocolom un avió Cessna 206H StationAir dotat amb flotadors (amfivi doncs dels flotadors surten les rodes per aterrar en aeròdroms) procedent de Sabadell (Catalunya), amb matrícula americana: N206MX propietat de Martín Picard, que ofereix aventures compartint despeses (www.seaplaneflyers.com). Una altra avioneta Cessna amb base a Son Bonet, matrícula EC- EKJ, li va donar la benvinguda des de l'aire.

        El 15 de setembre de 1922 es compliran 90 anys de l'obertura de la primera escola de pilots civils d’hidroavions que va funcionar a Espanya, la qual es trobava a Portocolom a Mallorca.
        Els fundadors i directors van ser Àngel Orté Abad i Francesc Oliver Billoch.
L'aviador Orté amb l’hidroavió de la seva propietat marca Macchi M-18 hi va arribar el 20 d'agost d’aquell any. El curs durava tres mesos amb 26 hores de vol.

        Al 1922 es van matricular cinc alumnes: dos palmesans (que finalment no van fer el curs), els germans manacorins Andreu i Jordi Parera, i el felanitxer Francisco Gomila. Aquests tres van assolir el títol o brevet com es deia llavors. La matrícula costava 6.000 pessetes més el 25% de la gasolina consumida.
        Poc després, Orté, el mecànic palmesà Coll i els germans titulats van fer una reeixida volta aèria a Espanya amb dos hidroavions.        A més d'autoritats de l'ajuntament de Felanitx, comandada per l'alcalde Biel Tauler, van acudir el conseller d'Agricultura, Medi ambient i Territori del Govern, Biel Company, i la presidenta insular, Maria Salom amb la presencia, que no hi podia faltar, de la Margarida Orté, filla del promotor de l’escola d’hidres a Portocolom el 1923.


        A on antany hi va haver l'hangar de l'escola d'hidroavions de Portocolom –que apenes va funcionar uns sis mesos– es va descobrir una placa; concretament en el carrer Mare de Déu cantonada amb calli Pescadors. Al costat de la placa va cridar poderosament l'atenció una maqueta d'aeromodelisme (representava precisament l’antic hidroavió Macchi M-18 d'Aero Marítima Mallorquina) obra d'un resident portolenc.
Miquel Adrover C./V. Cànaves (Diari de Mallorca.es)        Segons la documenatció d'antany de la qual es disposa, el dia primer d'agost del 1922 van començar les obres de construcció d'un hangar. Aquest es va edificar en el que avui és la calli Pescadors, on ara se situen els pantalans flotants.


Una imatge històrica de l'Àngel Orté i Abad obtinguda pel periodista Barceloní en Josep Maria Co de Triola i guardada a l'arxiu Moners-Canudes. La foto es troba datada el 18 de juliol del 1923.

Agraïm la gentilesa de l'Àlex Domínguez i Monés que es qui en el seu moment
ens va tramétre aquesta foto.Vegeu un article d'en Lluís Corominas molt
ben documentat referit a l'Aero Marítima Mallorquina, el qual va
publicar-se a la revista AEROPLANO.Premeu amb el ratolí sobre la imatge.

La portada de l'article es
troba a la pàgina nº 46.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada