dilluns, 18 de juny de 2012

Homenatge al pilot Josep Maria Royo i Curià


Pòster editat per l'Aeroclub i l'FPAC en ocasió de l'homenatge.

        L'Aeroclub junt amb la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya, han ofert un homenatge a l'extint i encomiable pilot en Josep Maria Royo i Curia.
        L'acte s'ha dut a terme entre les instal·lacions de l'FPAC, en el que pilotava els seus Bücker, i les de l'Aeroclub, amb un dinar de confraternitat en el qual hi han assistit la Paquita Sainz, vídua del pilot, junt amb la seva família, els quals han estat acompanyats de tots els seus amics d'afició de sempre, memorant el traspàs d'en Josep María esdevingut el proppassat 23 de gener d'enguany.

En Josep Maria Royo el 1954.
        En Josep Maria Royo ha estat un pilot d'una llarga trajectòria. Va iniciar-se en aquest sublim món del volar en els anys quaranta, i quan definitivament va esdevenir pilot, va sentir inclinació per l'acrobacia, iniciant-se amb els famosos biplans Bücker Bü 131 Jungmann esdevenint-ne un mestre. La foto pertany a l'any 1954.

        Una prova d'aquesta afició a l'acrobàcia, ho mostra la foto de continuació, quan el campió del mon en Tomás Castaño, va romandre entre nosaltres en ocasió dels entrenaments que es dugueren a terme a fi que l'equip espanyol perfeccionés les diferents figures acrobàtiques que es durien a terme en el campionat pel qual es preparaven. Foto del 1964.

En Josep maria Royo junt amb en Tomás Castaño campió mundial d'acrobàcia.


        Avui en el recinte de la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya, com cada tercer diumenge de mes s'ha dut a terme el dia de portes obertes, en què els ciutadans poden atansar-se als aparells pertanyents a aquesta institució d'avions històrics vetllats per un grup de gent amb molta vocació que amb constància formen l'equip de manteniment de l'operativitat de l'FPAC.

        A la foto següent, el biplà Bücker Bü 131 amb el qual en Josep Maria Royo realitzaba les seves volades.

El Bücker Bü 131 en que volaba en Royo.


        A la foto esquerra hi veiem uns dels responsables de l'FPAC, d'esquerra a dreta, Manuel de Juan, Josep Farrero i en Quim Rodríguez, mentre a la del costat a la dreta, i dins l'hangar de la institució, amb la vídua Royo, avui s'hi ha reunit un grup de pilots, que d'esquerra a dreta son: Joaquim Bellmunt, La Paquita Sainz vídua Royo, en Daniel V. González i en Rafa Molina.

M. De Juan, J. Farrero i Q. RodríguezJoaquim Bellmunt, Paquita Sainz, Daniel V. González i Rafa Molina.


        Un nombre de tres biplans Bücker Bü 131 Jungmann han volat en formació tot escenificant el vol denominat com, "L'avió perdut", que consisteix en què un d'ells surt de la formació en un viratge ràpid i se'n allunya, en aquest cas El pilot de l'Aeroclub en Ernest Artigas, àlies en Tuckie, expert en filmacions de vídeo, ens brinda un bon reportatge de l'esdeveniment a l'aire, en què es veu el moment en què uns dels avions de l'esquadreta s'aparta sobtadament del grup. Vegeu tota l'operació d'envolament i cap al final la maniobra de "L'avió perdut".Màster en teoria i pràctica del documental creatiu
Universitat Autònoma de Barcelona.

        Advertència: Unes escenes en Blanc i Negre que s'inicien als 8 minuts de minutació en les quals es veuen uns biplans amb motor radial de diferent model, no sons Bücker tot i que per la subtitulació en idioma castellà ho suggereix. Un flac servei a la cultura aeronàutica junt amb una manca de respecte per la imatge d’en Josep Maria Royo.


        El biplà que per uns instants es veu passar volan en vol rasant al següent vídeo, una Bücker Bü 1131 Jungmann cedida a l'aeroclub pel "Ministerio del Aire", és en Josep Maria Royo qui la vola tot arribant al nou aeròdrom de Suquets el dia de la seva inauguració, divendres dia 20 maig del 1955. Malgrat que en les imatges no es veu tot el vol, Royo en aquella ocasió va dur a terme la seva primera exhibició d'acrobàcia, mostrant així les seves grans dots com a pilot d'aquesta especialitat.

Grup amb membres família Royo i pilots de l'Aeroclub i FPAC.
        Acabada la volada, una part de la família s'ha fet retratar junt amb el grup de pilots intervinents posant al costat de la Bücker que el Josep Maria acostumava a volar.
        Una vegada conclusa la festa aèria, junt amb la família, els amics s'han entaulat per continuar fruint del record d'en Josep Maria.         Al final de l'àpat, el president de l'Aeroclub, en Carles Martí ha fet una locució referint-se a la personalitat i la història aeronàutica de l'homenatjat, en què ha descrit una llarga llista d'episodis aeris viscuts amb ell.
El President de l'Aeroclub fa una oda als anys d'amistat amb en Josep Maria Royo.
        Finalment, s'ha ofert a la Paquita una placa commemorativa de l'acte junt amb un àlbum de fotos recollides per l'Aeroclub referides al gran pilot, que ha estat en Josep Maria Royo.
Instants en els quals el President Carles Martí lliura a la Paquita Sainz, vídua Royo, la placa commemorativa de l'homenatge. Placa commemorativa de l'homenatge a Josep Maria Royo.
        En aquests dies es va rebre un correu dirigit a la Paquita Sainz, vídua Royo, que de part de la Josefina Espinosa, així mateix vídua de qui fou pilot i professor de l'escola de pilots de l'Aeroclub, Carles Simó, diu així: ----- Original Message ----- From: Josefina Espinosa Garcia To: Pere Ribalta Sent: Friday, June 15, 2012 12:13 PM Subject: Re: En memoria de Josep Ma. Royo Acabo de obrir el meu correu i he trobat la notificació del diumenge vinent. Hagués sigut una molt bona ocasió per venir i poder celebrar amb tots vosaltres, l'homenatge que heu pensat fer a la memòria d'e Josep Mª, però una vegada més el destí fa que tingui la festa de final de curs de una de les meves activitats i no pugui estar present en el acte. Moltes gracies per la teva gentilesa una vegada més, pregant'ha això si et sembla procedent, facis arribar a la Paquita el meu record més amorós i tota la meva consideració per aquest homenatge, que de ben segur a part de totes les persones que hi seran, també l' acompanyaran tants t tants pilots que de una manera o altre han format part de aquesta gran família, que va ser i serà de l'Aero Club Barcelona Sabadell ( en el meu temps l'entitat es deia així.) Ara ja tots estan gaudint de unes ales que no veiem, de un cel blau, lluminós, sense turbulències, immens i que no necessiten " pla de vol " per despagar. Sé per experiència, que és molt difícil aprendre a viure sens la persona estimada, però la vida, de mica en mica, t'ensenya que malgrat tota la tristesa i la desesperació que han provocat els desgraciats esdeveniments , tornes a estimat la vida. És com si en ple vol tens una parada de motor, perillós oi...? però el teu instint et diu, no et desesperis, torna a provar-ho i el motor es posa a funcionar de nou. Nu dubtis ni un moment que el meu pensament estarà amb vosaltres. Una forta, forta abraçada de la. Josefina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada