dijous, 26 d’abril de 2012

Arriben tres notícies des de Castelló.



I RAL·LI AERI COSTA D'AZAHAR
30 pilots participaran a la competició.

        L’Aeroclub de Castelló organitza pels dies 27, 28 i 29 d'Abril de 2012, el I Ral·li Aeri Costa d'Azahar. Aquesta prova està inclosa en el calendari autonòmic i nacional, sent puntuable pel Rànquing Nacional de Pilots.

        La prova constarà de 3 etapes de caràcter radial amb base a l'Aeròdrom de la Pineda (LECN). El Ral·li Aeri és una prova de navegació sota Condicions Meteorològiques Visuals, utilitzant únicament instruments bàsics com brúixola i  cronòmetre.

        Aquesta disciplina millora la perícia dels pilots, incrementant la seguretat en vol. Durant cada etapa de la competició, cada tripulació haurà de planificar i executar una ruta precisa, mantenint uns determinats temps de vol (prova de regularitat), identificant punts sobre el terreny (prova d'observació) i controlant l'avió en una presa de precisió (prova d'aterratges).


        Com novetat en aquest tipus de competicions, s'utilitzarà la modalitat Ral·li per a les 2 primeres etapes i la modalitat ANR per a l'última etapa. Aquest any es disputaran també a Castelló el Campionat d'Espanya i del Món de Ral·li Aeri i el Campionat d'Espanya de ANR, pel que s'ha decidit incloure ambdues modalitats de competició al I Ral·li Aeri Costa d’Azahar. La prova es dissenya i s'executa segons el Reglament Esportiu de la Federació Aeronàutica Espanyola, edició 2012.


        En el seu desenvolupament prevaldrà en qualsevol cas la seguretat i estricta observació del Reglament de Circulació Aèria. 

        Està prevista la participació d'uns 30 pilots en unes 12 – 15 tripulacions, incloent la pràctica totalitat de membres de la selecció espanyola. Cada tripulació està formada almenys per un pilot al comandament i un navegant, que han de coordinar el seu treball durant l'execució de cada etapa. El Jurat estarà presidit per D. Pedro  Cabañero, el Director de Competició serà D. Rafael  Carpena.


 
Ciutat de les Llengües i de l'Aire.


        Adjuntem una nota de premsa sobre la proposta de l’Aeroclub de Castelló de desenvolupar una "Ciutat de les Llengües i de l'Aire", com a solució per a permetre el desenvolupament de la Ciutat de les Llengües sense vulnerar la clàusula de cessió dels terrenys que obliga a l'Ajuntament a mantenir l'ús aeronàutic. Aquesta opció redueix a més notablement el cost necessari pel seu desenvolupament i multiplica els beneficis per a Castelló i el conjunt de la nostra regió.


        Els terrenys en els quals l'Ajuntament de Castelló està estudiant desenvolupar la Ciutat de les Llengües tenen actualment la qualificació de sòl dotacional. Per altra banda, la clàusula per la qual aquests terrenys van ser cedits a l'Ajuntament de Castelló en 1958 obliga a l'Ajuntament a dedicar la part necessària dels mateixos a camp esportiu d'aviació, per a avionetes, helicòpters i vols sense motor, tal com va recordar el Govern Central al maig de 2010. L'eliminació de l'Aeròdrom de la Pineda comportaria la pèrdua d'aquests terrenys per part de l'Ajuntament, impedint el desenvolupament de la Ciutat de les Llengües.


        Des de fa 54 anys, l’Aeroclub de Castelló gestiona l’Aeròdrom de la Pineda, un   aeròdrom no controlat (aeròdrom en el que no se subministra servei de control de trànsit aeri, però igualment subjecte al Reglament de la Circulació Aèria) adequat per a múltiples activitats d'aviació general, que presta servei a l'aviació esportiva, ultralleugera, treballs aeris, serveis agrícoles, paracaigudisme i serveis socials (ambulància aèria, 112, extinció d'incendis, rescat marítim, policia, guàrdia civil i exèrcit de l'aire), contant a més amb escola de pilots, ULMs i una secció d'aeromodelisme i pilots RC. L’Aeròdrom de la Pineda és utilitzat de forma habitual per altres escoles de vol de la Comunitat Valenciana i de la resta d'Espanya, tant per a la formació de pilots privats com pilots comercials, sent a més marc per a altres esdeveniments socials i esportius.

Un interessant informe respecte de les activitats i situació actual administrativa de l'Aeròdrom i l'Aeroclub, així com també cartes VAC venent en aquest PDF.
Premeu sobre la icona amb el ratolí.

        L'Aeroclub de Castelló ens adjunta una resposta escrita del Govern Central a les consultes efectuades respecte de la situació legal de l'aeròdrom a La Pineda d'El Grau, publicades al Butlletí Oficial de les Corts Generals Nº 147, de data 28 de juny del 2010:

TEXT LITERAL
184/073871, 184/073872, 184/073873, 184/073874, 184/073875, 184/073876 (184) Pregunta escrita Congreso.
AUTOR: Herrera Torres, Joan (GER-IU-ICV).

Respuesta:
Los terrenos a los que se refiere Su Señoría fueron donados al Estado y, en su nombre, al Ministerio del Aire, por el Ayuntamiento de Castellón, el 21 de noviembre de 1947. Estos terrenos se destinaron a la instalación de un campo de aviación y de socorro en tiempos de paz, sin perjuicio de actuar como de aviación civil en las condiciones que determine la aviación militar.
 
Posteriormente, estos terrenos fueron reclamados por el Ayuntamiento de Castellón, y dado que no reunían las condiciones necesarias para la construcción de las instalaciones previstas por el Ministerio del Aire, se firmó un Acta de entrega al Ministerio de Hacienda, que los cedió gratuitamente al Ayuntamiento de Castellón el 17 de febrero de 1958. Finalmente, el 27 de mayo de 1958 la Dirección General de Patrimonio del Estado, a propuesta del Ministerio del Aire, adiciona a la documentación de estos terrenos una cláusula en la que se establece que el Ayuntamiento de Castellón se obliga formalmente a destinar la parte necesaria de dichos terrenos a campo deportivo de aviación, para avionetas, helicópteros y vuelos sin motor.
 
Madrid, 14 de mayo de 2010.—El Secretario de Estado de Asuntos Constitucionales y Parlamentarios.



        Adjuntem una nota de premsa remesa per l’Aeroclu de Castelló referida a la seguretat a l’Aeródromo de la Pineda i el seu impacte acústic.

        Davant l'aparició d'alguna notícia que qüestiona la seguretat de les operacions en el Aeródromo de la Pineda, el’Aeroclub de Castelló recorda que, en els 54 anys que està gestionant aquestes instal·lacions, no hi ha hagut ni un accident en el qual s'hagi vist involucrat personal aliè a l’aeródromo.

        L’Aeroclub de Castelló registra un elevat nombre d'operacions, que el situa entre els principals aeroports i aeródromos d'Espanya. En el 2010 va realitzar 27.000 operacions, superant a la majoria d'aeroports de la xarxa d'AENA. La xifra d'incidents que es registren és mínima gràcies a les excepcionals condicions meteorològiques del camp i al seu tipus de tràfic, atès que totes les operacions esportives, turístiques i lúdiques es realitzen únicament quan aquestes condicions són adequades.

        Des de 1958 només s'han produït 2 accidents mortals. En el 2006 va morir el pilot d'un avió d'extinció d'incendis durant una sortida per una emergència, i en 2003 anys van morir els 2 ocupants d'un autogiro.

        A pesar de ser un camp no controlat, l’Aeroclub de Castelló disposa d'un servei d'informació de tràfic via ràdio, i requereix la utilització obligatòria de ràdio a totes les aeronaus per a la coordinació del tràfic aeri, el que redunda en la seguretat de les operacions.

        L’aeròdrom està autoritzat per operacions de vol visual diürn (VRF-HJ) de l’orto fins a l’ocàs (de l'alba al vespre) i compleix amb totes les estrictes normatives i reglaments vigents. La majoria de les aeronaus que solen utilitzar-lo són lleugeres i esportives que gràcies a l'evolució tecnològica en els últims temps, especialment pel que fa el brogit dels seus motors que han aconseguit un notable descens. Tot i això, i per iniciativa pròpia, l’Aeroclub de Castelló ha establert unes normes locals que restringeixen l'horari per a certes maniobres, amb la finalitat de reduir encara més el possible impacte acústic. Amb la mateixa fi, es va implantar també un procediment no oficial d'ús de pistes per l’aterratge i l’enlairament orientat ver la direcció a on no hi ha edificacions, subjecte això sí, a la decisió última del comandant de l'aeronau, basat en el manual de vol i segons les condicions meteorològiques regnants, sent la seguretat la primera premissa.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada