dijous, 9 de febrer de 2012

En els 102 anys del primer vol controlat a Barcelona i Espanya.


Premeu per entrar al Web de l'FPAC

        Per commemorar el centenari del primer vol d'un avió a Barcelona, membres de la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya van dur a terme una rèplica de l'avió, el qual va representar el trascendent esdeveniment.


        Recordarem que aquest primer esdeveniment aeronàutic a Barcelona es va produir cap a les cinc de la tarda del divendres dia 11 de febrer del 1910, amb el vol d'un Bleriot XI volat pel pilot francès en Julien Mamet a l'hipòdrom de Can Tunis.

El propietari Mario García Cames, el pilot en Julien Mamet i el seu germà mecànic Lucien Mamet
        A l'hipòdrom de Can Tunis, a la foto de dalt hi apareixen d'esquerra a dreta: Mario García Cames, uruguaià propietari del Bleriot XI, al seu costat el pilot francès en Julien Mamet, i a la dreta de la imatge el seu germà Lucien, mecànic de l'avió. Més avall, el Bleriot XI a l'hipòdrom de Can Tunis.
        Aquestes dues imatges pertanyen a l'arxiu Josep Llàcer.

        Va ser l'Asociación de Locomoción Aérea qui va dur a terme aquest projecte, que va convertir Barcelona en la primera ciutat de l'Estat Espanyol capdavantera de l'aviació.

El Bleriot XI a l'Hipòdrom de Cant Tunis, el divendres 11 de febrer del 1910.

        A la imatge superior hi veiem el Bleriot XI a l'hipòdrom de Can Tunis, foto que segons la Revista de locomoción aérea del 15 de febrer del 1910, fa entendre que està feta minuts abans que el pilot francès Julien Mamet efectués el seu primer vol. Aquest va durar uns quants segons, en el que les cròniques diuen que el Bleriot va recórrer uns tres-cents metres aproximadament en un vol de prova. Al cap d'una estona es va tornar a enlairar, i a una alçada d'uns seixanta metres aproximadament va fer una volta pel darrera de les tribunes, i va tornar al lloc de sortida aterrant sense cap problema. Aquest segon vol va tenir una durada de 2 minuts i 8 segons.

        A la imatge inferior, la rèplica del Bleriot XI duta a terme pels memebres de l'FPAC, Enric Pallarès i el seu company Josep Andrada, que van iniciar la seva construcció a la Granja Ricarda, i en una segona fase la van acabar en el magatzem-taller que la Fundació PAC té a Viladecans.

La rèplica del Bleriot XI a l'FPAC a Viladecans.
Foto: Jordi Rull i Dalmau.

        El projecte el va iniciar l'Enric Pallarès el 10 de maig del 2001, en el qual projecte al cap d'un temps s'hi va adherir en Josep Andrada. Qui es va cuidar de la construcció de la rèplica del motor de tres cilindres model Anzani, i també del tren d’aterratge, més totes les peces mecàniques de l’avió.

        Va ser molta feina, donat que totes les peces del Bleriot XI varen haver de ser construïdes una per una, artesanalment. L’Enric i el Josep solament hi podien treballar els fins de setmana, és per aquesta causa que varen ser uns vuit anys els que feren falta per acabar-lo de construir, lapse de temps en el qual s'hi van afegir uns mesos durant els quals no varen poder treballar per motius que en un paràgraf més endavant s’expressarà.

L'Enric Pallarès i el Josep Abdrada entelant una ala de la rèplica del Bleriot XI.
Moments en què en Josep Andrada, a l'esquerra de la foto, i l'Enric Pallarès al
fons a la dreta, es troben entelant l'ala esquerra del Bleriot XI.
Foto: Jordi Rull i Dalmau.


Entreu al Web de la Fundación AENA.

        Volem fer esment de la importància que va representar la subvenció que la Fundación AENA va atorgar a l'Associació d'Amics de l'Aeronàutica (AAA), situada a la Granja de La Ricarda, que va permetre avançar la construcció del Bleriot XI. Aportació econòmica a la qual se n'hi varen afegir altres una vegada l'AAA es va integrar en la FPAC.


        El projecte, per altra banda no va estar absent de dificultats, tant les que lògicament correspongueren en el seu principi per l'aspecte econòmic, fins arribada la referida subvenció de la Fundación AENA, així com posteriorment les altres ja comentades com les pròpies de trobar tanta informació tècnica i històrica com fos possible a fi de dur a terme una rèplica que representés la mateixa realitat de l'avió tal com era.
        En alguns aspectes de la construcció del Bleriot XI també hi van col·laborar de forma efectiva, Francisco Mellado, Dani Subirón i Wilmer Amasifen.

Foto històrica dels constructors.
Davant de la Rèplica una vegada enllestida, els seus constructors
posen satisfets per l'èxit de la tasca, d'esquerra a dreta:
Josep Andrada i l'Enric Pallarès.
Foto: Jordi Rull i Dalmau.

        La finalitat del projecte era la d'aconseguir una rèplica a escala real 1:1, però no un aparell amb el qual es pogués volar. Això, donades les dificultats que de tipus administratiu es precisaven i que encarien en extrem la seva construcció.

        Va ser a una nau propietat d’AENA, a Viladecans, a on es va acabar de construir el Bleriot, donat que la Granja Ricarda va haver de ser enderrocada a causa de la construcció de la tercera pista de l’Aeroport del Prat. Fet que va ajornar uns sis mesos la feina de construcció del Bleriot XI, que mentre tant, tot l'equip, es va refugiar a unes instal·lacions de l'Exèrcit de l'Aire. Una vegada va quedar enllestida la rèplica a Viladecans, el dia 14 de juny del 2009 va ser mostrada als socis de la Fundació Parc Aeronàutic davant del seu taller-magatzem.

Motor Anzani del Bleriot XI.Lloc de comandament del Bleriot XI.

        A les dues imatges superiors, a l'esquerra hi veiem la rèplica del motor Anzani de tres cilindres que tenia una potència de 25 CV., i a la dreta el lloc de pilotatge amb el seient del pilot al fons, i en primer pla la palanca i volant de comandament.
        En les imatges inferiors, a l'esquerra en primer pla s’hi veu el dipòsit del combustible, i a la imatge de la dreta, el motor Anzani per la banda del darrera.

Aquestes quatre fotos més la inferior del grup de l'FPAC han estat realiztades per Pere Ribalta

Dipòsit de combustible del Bleriot XI.Banda del darrera del motor Anzani del Bleriot XI.

Visita del grup de socis de l'FPAC a Viladecans.

        A la foto superior el grup de socis rodejant el president senyor Cristòfol Jordà davant de la rèplica del Bleriot XI durant la visita el juny del 2009.

         El Bleriot XI va ser exposant a la zona d'embarcament de la nova T1 de l'Aeroport del Prat entre els mesos de febrer i agost del 1910, any del centenari.

El Bleriot exposat a la T1 de l'Aeroport del Prat.

Aquestes tres fotografies han estat preses pel periodista en José Fernández
director del Web www.aerotendencias.com

El Bleriot exposat a la T1 de l'Aeroport del Prat.El Bleriot exposat a la T1 de l'Aeroport del Prat.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada