divendres, 14 d’octubre de 2011

El Ral·li Toulouse–Saint Louis de Sénégal ha volat pels cels catalans fent escala a Castelló.






        L’Aeroclub de Castelló ens fa arribar una nota de premsa sobre la visita al seu feu dels avions del Ral·li Toulouse-Saint Louis de Sénégal per quart any consecutiu.
        Es tracta del Ral·li que ostenta la marca de ser el de més llarg recorregut dels que es fan.



        Del 8 al 9 d'octubre el Ral·li francès amb el nom genèric de “Toulouse–Saint Louis de Sénégal”, de tornada ha fet escala a Castelló com a penúltima etapa abans de finalitzar-se a Toulouse.
        L'edició d'aquest any va partir de Toulouse el primer d'octubre d’enguany, va recalar a San Javier, Múrcia, i va continuar vers Tànger per fer una escala tècnica, i saltar a Casablanca, Essaouira, i com l’etapa final d’anada, Tarfaya-Cap Jouby .
        De tornada, el trajecte ha estat: Tan Tan per escala tècnica, Zagora, Ouarzazate, Fes, Murcia-San Javier (escala tècnica) i Castelló, per a acabar a Toulouse el 9 d'octubre.
        Per motius logístics, el nombre d'equips participants ha estat limitat aquest any a 15, així com també, el Ral·li no ha arribat fins a Saint Louis de Sénégal que quedava a uns 1.340 Qms. més al Sud.

        Aquest és el primer recorregut establert per l'organització del Ral·li, el qual ha rebut una minsa variant, donat que, igualment que a la tornada, a l'anada no es va fer escala a Alacant, sinó que a Sant Javier -Murcia.

FENT UNA MICA D'HISTÒRIA DELS PRINCIPIS DE
L'EMPRESA D'EN PIERRE-GEORGES LATÉCOÈRE.
        Aquest Ral·li rememora la mítica ruta que recorrien els pilots de l'Aéropostale el 1925. Aquest servei de transport de correu aeri va ser la continuació del servei que iniciés el visionari Pierre-Georges Latécoère, qui en el 1919 va crear un servei aeri postal que com a primera etapa recalava a Barcelona en el aeròdrom de La Volateria.
        Latécoère va arribar a Barcelona per primera vegada el dia de Nadal de l’any 1918 aterrant a l'Hipòdrom de Can Tunis, doncs desconeixia l’existència de l'aeròdrom de La Volateria.
        Latécoère volava amb un pilot de la seva confiança, Henry La Maître, àlies Cornemont, en un biplà Salmson-Salmson de 300 CV., els quals varen ser rebuts a l’Hipòdrom per l’històric pilot i prohom de l’aviació catalana en Josep Canudas i Busquets.
        Latécoère volia entrevistar-se amb les autoritats aèries catalanes a fi que atorguessin el permís d’aterratge dels seus avions de la futura línia del correu aeri, que entrats els anys vint arribaria a Buenos Aire i Santiago de Xile, amb més de 12.000 Qms. de recorregut.
        Hem de dir també que la segona etapa establerta per Latécoère va ser Alacant. I que per raons logístiques, en ocasions Castelló va esdevenir escala alternativa per aquests vols, el qual va ser utilitzat en diverses ocasions.
        Els millors pilots de l'època van prestar servei en aquesta ruta, incloent a Henry Guillaumet Jean Mermoz i Antoine de Saint-Exupéry (autor de "El Petit Princep"). Era una aventura realment dura, que va costar la vida a 72 pilots.



- HISTÒRIA DEL RAL·LI -
        A l'octubre de 1983, André Sabas va crear el ral·li aeri " Toulouse- Tarfaya-St. Louis", com precursor de l'actual " Toulouse – St. Louis (Senegal)". Aquesta competició va ser patrocinada per l'hereu al tron del Marroc, avui S. M. el Rei Mohamed V, qui segueix sent un dels patrocinadors del Ral·li. Més de 1.000 pilots de múltiples nacionalitats han participat en aquesta prova puntuable per al campionat del món, que es desenvolupa sota severes normes de competició (temps imposats en vols, aterratges de precisió, navegació aèria, proves sorpresa, …). Per a mantenir aquest altíssim nivell de competició, l'organització conta amb diversos avions que transporten comissaris esportius, directors de ral·li i etapes, metge, mecànic i responsables de logística i meteorologia.

        Al marge del sentit aeronàutic, la prova té també un aspecte humà. Tots els avions participants transporten material mèdic i humanitari, procedents de diverses ONGs, que lliuren a les autoritats locals en finals d'etapes concertades.

        Després de 15 anys d'esforços per part de diversos membres del Aeroclub de Castelló, encapçalats per José Ignacio Valent, el 15 d'octubre de 2008 la XXVI edició del Ral·li va aterrar a Castelló, reconeixent la història d'aquest aeròdrom com escala per als vols que rememora. Des de llavors, Castelló ha mantingut el seu reconeixement com escala per a aquesta prova, que ens ha visitat en aquesta ocasió per quart any consecutiu.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada