dissabte, 22 d’octubre de 2011

S'ha publicat la biografia de la primera pilot catalana, Mari Pepa Colomer.        L'escriptora Betsabè García Àlvarez, en "L'aventura de volar, Mari Pepa Colomer la primera aviadora catalana", ha biografiat la vida de la que fou famosa pilot de Catalunya el gener del 1931 en els seus joveníssims 17 anys. L'Editorial que ha dut a terme la publicació del llibre ha estat Ara Llibres.

        En el llibre s'hi reflecteix l’episodi de quant la Mari Pepa, amb 8 anys, independentment es volia iniciar a volar, doncs es va llançar amb un gran paraigua des d'un balcó interior del segon pis a on vivia al carrer de Príncep d'Astúries. El paraigua no va resistir la força aerodinàmica generada pel pes de la Mari Pepa, i revessin-se, tot, sac i peres, van encastar-se contra al terra del jardí dels veïns de baix. La Mari Pepa va anar amb cadira de rodes més d'un mes donat que es va trencar les seves dues tendres cames.

        A la foto de la dreta, la de sempre ben humorada Mari Pepa quan va fer una paròdia del seu primer intent de "volar" dedicada a la seva colla de l'aeròdrom Canudas.

        En l'aeròdrom Canudas, en el qual va dur a terme el seu curs de pilot, fou examinada pel seu títol sense ella saber-ho, donat que estant preparada per passar l'examen, Canudas va convidar a un nombre respectable de periodistes a fi de donar un bon cop d'efecte, una gran propaganda per a l'aviació en general i la canudenca en particular, explicant a la Mari Pepa que es tractava que els periodistes veiessin com feia les maniobres pròpies d'un examen a fi de promocionar la seva escola, quan es tractava de l'examen real sense ella saber-ho. L'examinador, dissimulat, fou en José Galan, pilot de la marina procedent de la base de l'Aeronàutica Naval MIlitar de La Volateria.

        Acabada l'"exhibició aèria", i per sorpresa de la mateixa Mari Pepa, en Canudas li va comunicar que ja es trobava examinada, s'havia convertit en una aviadora, era el dia 19 de gener del 1931. El Diari La Vanguardia, va publicar en el seu número del dijous 22 següent en portada una de les fotos que se li varen fer. Que va ser la foto que ara presideix aquesta ressenya. La foto pertany a la família Carreras-Colomer, residents a Anglaterra des del seu exili.
        En Josep Carreras i Dexeus junt amb la seva Esposa Maria Josepa Colomer i Luque, allà varen establir-se. Carreras va ser el professor de vols de la Mari Pepa junt amb Josep Canudas i Busquets que feia les supervisions als avenços del pilotatge de la que esdevindria la primera dona pilot catalana.

        Gràcies a la portada de La Vanguardia, la seva mare, i amb molt d’estupor, va tenir coneixement que la Mari Pepa havia fet el curs de pilot aviador, mentre creia que la tenia a l'escola estudiant. No en sabia res!La foto dóna testimoni de la promoció de quatre pilots
de la qual formava part la Mari Pepa Colomer.
D'esquerra a dreta: La Mari pepa, en Salvador Farré, Antonio Galindo i Joan Escoda.
        Aquesta és una foto a on hi podem veure, a la dreta en Josep Colomer, pare de la Mari Pepa, fill d'una família de reconeguts fabricants de teixits de Sabadell. Al seu costat el seu fill Joan, davant d'aquest, la petita Mari Pepa, i a l'esquerra una serventa de la família a la segona meitat dels anys deu.La mari pepa va nèixer el dia 31 de març del 1913.        Tal com fa constar l'escriptora de la biografia al seu llibre, Pere Ribalta i Puig, com a dipositari de l'arxiu digitalitzat, personalment per ell mateix, de la família Carreras-Colomer, va ser en qui l'autora va posar-se en contacta per recavar la informació necessària. Durant unes quantes tardes es varen reunir a fi que Betsabè Garcia Álvarez recollís tanta informació com necessités. Igualment com li va facilitar les dades a fi que contactés amb la família a Anglaterra, a on va viatjar per acabar de completar els antecedents de la primera pilot catalana per a la publicació de la biografia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada