diumenge, 11 de setembre de 2011

L'excitant i extraordinari Vol de Muntanya.


Entreu al Web del Vol de Muntanya dels pilots na Marliés Campí & l'Àngel Ibáñez

        Vol i muntanya, dues paraules que evoquen la llibertat, els paisatges majestuosos de l'alta muntanya. Els pilots que ho practiquen redescobreixen el plaer de volar despullats de les sofisticacions i restriccions que afecten a l'aviació general dels nostres dies.
        Des que un pilot vola en una regió d'alta muntanya, no deixa de practicar el vol de muntanya. Aquesta especialitat del vol amb avió o ultralleuger comporta, a més, la utilització de pistes de muntanya, pistes amb fort pendent longitudinal amb un únic sentit d'entrada i sortida.
        El vol de muntanya es practica en qualsevol època de l'any. En els mesos d'hivern, en el cas d'utilitzar superfícies nevades els avions s'equipen amb esquís.


        Vegeu aquest vídeo que mostra aquesta classe de vol de forma molt explícita i atractiva. Molt en viu! a la pista de muntanya sobre la Vila d'Àleu al Sud de França.-Les paraules en negreta i marró fosc, així com també les imatges,
sons link que obren pàgines Web o prement-les amb el ratolí s'engrandeixen-

Premeu amb el ratolí per obrir el Web www.aviador.net
        Per a volar en muntanya i operar en pistes inclinades és necessari i recomanable realitzar una formació específica per a conèixer el comportament de l'aerologia i del clima d'alta muntanya, i aprendre les tècniques de navegació i d'aterratge i enlairament en pistes de muntanya.

        Els pilots que desitgin operar amb avió en pistes de muntanya han de disposar d'una “Qualificació de Muntanya”. Aquesta Qualificació (“Rating” segons la nomenclatura EASA(1) es pot obtenir sobre “rodes” o sobre “ esquís” després de realitzar unes 20 hores de doble comandament amb un instructor qualificat (Flight Instructor – Mountain). La Qualificació de Muntanya s'exigeix també en alguns aeròdroms de característiques difícils, encara que no siguin pistes de muntanya pròpiament dites.

        Els països de l'arc alpí, França, Suïssa i Itàlia, representen el nucli del vol de muntanya a Europa, amb més d'un miler de pilots qualificats en actiu i prop de 400 pistes i zones d'aterratge autoritzades. Les pistes poden ser d’herba i comptar amb una senyalització succinta, solen estar situades en llocs remots, inclosos els de les glaceres, o bé poden estar catalogades com aeròdroms tals com els “altiports” de Alpe d’Huez, Corlier, Courchevel, Méribel, Megève, La Motte Chalançon en els Alps i Peyresourde als Pirineus. En la resta dels països europeus, entre els quals es troba Espanya, el vol de muntanya comença a conèixer-se i a practicar-se.

(1) EASA: Agència Europea de Seguretat Aèria.

Formació:
        L'Associació de Pilots de Muntanya d'Espanya (APME) en col·laboració amb l’Aeroclub Aviadors de Muntanya d'Aragó, que té la seva base en el camp de vol de Castejón de Sos, organitza Cursos d'Introducció al Vol de Muntanya. Els cursos estan dirigits a pilots privats i d’ultralleugers, i conten amb l'homologació de l'Associació Francesa de Pilots de Muntanya (AFPM) i la Federació Francesa de Ultralleugers (FFPLUM), servint de preparació per a la Qualificació de Muntanya per a pilots privats.

        Els cursos són individualitzats tenint una durada mitja de 4 dies, al llarg dels quals es va intercalant la formació teòrica amb els vols de pràctiques – navegació en alta muntanya, pas de serrals i crestes, ascendències, ona de muntanya, operació en pistes amb pendent - que es realitzen amb un TECNAM P92 Echo, aeronau lleugera d'excel·lents prestacions per a operar en pistes de muntanya.

        •Instructora de vol de muntanya: Marlies Campi, pilot privat i instructora de ultralleuger especialitzada en vol de muntanya formada a França: Stage Instructeur Montagne, SEFA, Grenoble; "Label Montagne” AFPM- FFPLUM.

INFORMACIÓ I RESERVES:
Marliés Campí – 656 312 528marliescampi@gmail.com
Àngel Ibáñez – 689 786 087abeto@arrakis.es


http://www.aviador.net/>
http://www.europeanmountainpilots.org/

Descarregeu un article de Marliés Campí a la Revista AOPA UK
http://www.aviador.net/descargas/aopauk.pdf


Aeribalta.com - Pere Ribalta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada