dissabte, 23 de juliol de 2011

L'Associació "Fent Història" visita l'Aeroport de Sabadell.

Entreu al Web de FENT HISTÒRIA.
        Actualment aquesta associació es troba celebrant el desè aniversari de la seva fundació.
        Per aquest motiu, i dins d'un projecte de deu visites a diversos llocs d'interès especial, que els membres d'aquesta associació anomenem com: "visites insòlites", s'ha inclòs una visita complerta a l'Aeroport de Sabadell per també visitar els avions històrics de la FPAC, baixar al polvorí-refugi construït durant la guerra civil, i les instal·lacions de L’Aeroclub, i també assistir a un audiovisual de la història de l'aviació a Sabadell i de la creació de l'aeroport. L’encontre va acabar en un dinar en el mateix restaurant de L'Aeroclub.
        Per això, ha estat l'historiador i pilot d'aviació, en Lluís Corominas, qui ha organitzat l’encontre, en el qual L’Aeroclub ha col·laborat en la coordinació dels diferents aspectes de l’esdeveniment.

Entreu al Web de la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya.Entreu al Web de L'AEROCLUB.
        La visita va iniciar-se en una de les aules de les que disposa L'Aeroclub, a on en Lluís Corominas, que a la vegada és soci d'aquesta important institució aeronàutica, va dur a terme una detallada descripció del que és un aeroport i els seus serveis.
        Val a dir que en Corominas és periodista i historiador especialitzat en l'aviació catalana i espanyola. Aquest, com a company de l'Associació Catalana d'Estudis Històrics "FENT HISTÒRIA", ha estat l'ànima que ha dut a terme l’organització de l’esdeveniment.

-Les paraules en negreta i marró fosc, així com també les imatges,
sons link que obren pàgines Web o prement-les amb el ratolí s'engrandeixen-

A L'AULA

        A baix, dues instantànies de la classe magistral d'en Corominas als seus companys visitants.CONTROL D'ENTRADA A L'AEROPORT DE SABADELL

        A les dues fotos inferiors hi veiem els visitants, guarnits amb les obligades armilles reflectores, passant el control per a la seva entrada al recinte de l'aeroport, amb un curós i atent servei per part dels seus responsables.

Entreu al Web d'AENA.Entreu al Web d'AENA.

Entreu al Web de la FPAC.
ACOLLIDA  A LA FPAC

        Arribada la comissió de “Fent Història” en els tallers de restauració d'avions de la Fundació PAC, el seu president, senyor Cristòfor Jordà, en la seva amable acollida va fer una exposició del significat de la FPAC i de la seva història, en la qual evocació, entre altres qüestions es va referir al futur Museu Aeronàutic de Catalunya que a curt termini s'instal·larà en terrenys del mateix aeroport.

        Jordà, va dir també que els objectius de la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya són:
- Difondre la cultura i la història aeronàutica.
- Recollir, restaurar i mostrar el patrimoni històric aeronàutic.
- Fer una obra social d’inserció laboral.

        En les dues fotos següents hi veiem el president Cristòfor Jordà dialogant amb els visitants a la Sala de Juntes de la FPAC.


TALLER I ESCOLA DE RESTAURACIÓ D'AVIONS HISTÒRICS

        A les fotos següents, en Lluís Corominas il·lustrant als seus companys respecte dels detalls i aspectes constructius i aerodinàmics dels models dels avions que es troben al taller.


        La imatge superior ens mostra les dues carlingues d'una Bücker 131 Jungmann propietat del FPAC on s'hi instal·len, el pilot i l'acompanyant.

        A baix, dues vistes més, la de l'esquerra on un mecànic es troba fent una revisió de motor d'una altra Bücker 131 Jungmann del mateix model que la de l'esquerra. Mentre tant en Lluís Corominas segueix il·lustrant als seus homònims.


        Vista general del taller-escola de restauració
d'avions històrics de la Fundació PAC.


TRES AVIONS HISTÒRICS A L'EXTERIOR

        Tot caminant vers els hangars a on es guarden els avions històrics en estat de vol, es fa una aturada en front de tres models tradicionals exposats al costat de la tanca que dóna a les pistes. D'esquerra a dreta:
Hispano Aviación HA-200 Saeta
North American T-6 Texan
Lockheed T-33AFLOTA D'AVIONS HISTÒRICS DEL FPAC

        La comissió arriba a un primer hangar a on s'hi allotgen una part dels avions que en estat de vol cada tercer diumenge de mes fan una volada d'exhibició.
        A la foto de l'esquerra hi apareix una ala de la Cessna 170 A i B. mentre al fons s'hi endevina el perfil d'un Zlin Z526 Akrobat, i a la foto de la dreta el grup es troba al davant d'un AISA I-115 "Garrapata"


        El grup en front del Dornier Do27 seguint amb interès les explicacions d'en Lluís Corominas.

        A la foto de baix a la dreta, en Corominas versa sobre les dades tècniques del SIAT S223 Flamingo.
        En canvi, a la foto esquerra veiem que alguns dels components del grup distreuen la seva mirada vers l'exterior de l'hangar. Es tracta que un grup de nenes i nens també emulen la seva joia de visitar l'Aeroport.UNA DE LES JOIES DE LA CORONA

Un dels avions més destacats de la col·lecció de
la FPAC és el Polikarpov I-153 Chaika


        Corominas i els seus companys tenent l'honor de poder veure i tocar el famós Polikarpov I-153 Chaika. Fet que no es dóna cada dia.        Els representants de l'Associació Catalana d'Estudis Històrics "FENT HISTÒRIA" posen front del Chaika, una imatge per a la Història.


        Vídeo del Polikarpov I-153 Chaika escalfant el motor a Sabadell.
        A continuació un altre vídeo en els dies de la seva arribada a Reus provinent de New Zealand.
TOT EXPLICANT EL FUNCIONAMENT D'UN AVIÓ

        Corominas va tenir l'encert de donar una interessant definició de com funciona un avió als visitants, gest que li agraïren. L'avió era un Cessna 152 de dues places pertanyent a l'Aeroclub.


TALLER DE L'AEROCLUB

        Amb la complaença dels seus responsables, els visitants varen entrar al taller de L'Aeroclub, a on, un avió acrobàtic de competició, el Pitts Special S-2B, li estaven fent una revisió integral.


UNA REFRESCANT VISITA AL POLVORÍ-REFUGI

        L'última vista es va dur a terme al polvorí-refugi construït pel govern republicà durant la guerra civil.
        A la fotografia de l'esquerra hi veiem una de les dues naus laterals, l'obra té forma d'"U", les quals durant la postguerra es varen convertir en centre de conreu de xampinyons. Encara s'hi poden veure les esteses dels suports de les caixes de terra pel referit conreu.
         En la nau central, la base de la "U", es troba dividida en tres parts, les dues dels extrems tenen forma de túnel simple, i la central té més grandària, a on s'hi ha col·locat un plafó amb dades, plànols i fotografies que descriuen la seva història.L'ÚLTIM ACTE

        Arribats al restaurant de L'Aeroclub, es va dur a terme la projecció un PowerPoint amb imatges concernents als inicis de l'aviació de Sabadell quina activitat va ser la causa del naixement del seu aeroclub i en conseqüència l'adquisició dels terrenys de l'actual Aeroport entre els anys 1933 i 1934. La xerrada que va complementar la visió de les imatges va anar a càrrec de l'estudiós de l'aviació sabadellenca i catalana, en Pere Ribalta i Puig.
Acabat l'acte, es va procedir a l'àpat que tancaria la fruitosa jornada.

        Instants abans que tornessin a casa els visitants, es va procedir a plasmar la diada en una foto final.
Els autors de les fotografies han estat:
Victòria Medina
, de "Fent Historia", i Pere Ribalta.


Aeribalta.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada