diumenge, 24 de juliol de 2011

CIARGA ha inaugurat l'Exposició-Museu al Serral.

Entreu al Web de CIARGA.
        El diumenge dia 24 de juliol va ser inaugurada una exposició-museu permanent en el Parc de la Memòria de Santa Margarida i els Monjos, al costat del refugi del Serral (Alt Penedès), com a "Centre d'Interpretació de l'Aviació Republicana i la Guerra Aèria" (CIARGA), projecte impulsat pel Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos.

Premeu amb el ratolí a fi d'engrandir la imatge.        Els bombardeigs de l'aviació colpista varen fer estralls arreu.
        La placa del monolit edicat a les víctimes de Santa Margarida i els Monjos, inaugurat el dia 16 de juliol del 2006 en commemoració del setantè aniversari de l'inici d'aquella desfeta democràtica, dóna compte de les víctimes innocents d'aquell escarni de la pau.
        Premeu amb el ratolí per engrandir i llegir el memorial a la imatge.

-Les paraules en negreta i marró fosc, així com també les imatges,
sons link que obren pàgines Web o prement-les amb el ratolí s'engrandeixen-Premeu amb el ratolí a fi d'engrandir la imatge.
        L'exposició-museu del CIARGA es troba instal·lat dins un hangar metàl·lic de proporcions suficients per albergar la multitud d’apreciats elements, peces i documentació originals valuosos. A més d'un parell de maquetes, una del Polikarpov I-15 del "Xato", Txaika en rus, i un altre del Polikarpov I-16, el "Moska, ambdues a escala 1/10. També hi ha un diorama, una maqueta, del teatre de la Margaridoia, que va servir com a taller de muntatge dels Polikarpov I-15, "Xato".
        Una reproducció de la caseta de comandament de l'aeròdrom de Santa Oliva amb dos maniquins perfectes per la sensació que dóna l’hiperrealisme en la qual han estat confeccionats, que et venen ganes de dir-los alguna cosa. El visitant també pot introduir-se a la carlinga d'un Xato a escala real i amb tots els instruments figurats, en idioma rus, a la qual se li ha adaptat un simulador de vol que representa una batalla aèria.
        Altres elements que consten també en el museu es troben identificats en aquesta ressenya a on el visitant al Blog podrà veure, a mida que recorri tota aquesta pàgina cap a vall, un vídeo que permet donar un tom per aquest primer museu de la memòria històrica de l'aviació de la guerra civil.


Premeu amb el ratolí a fi d'engrandir la imatge.
        Un històric biplà Bücker 131 Jungmann, contemporani dels Polikarpov I-15 "Xato" i dels Polikarpov I-16 "Moska", pertanyent a la Fundació Parc Aeronáutic de Catalunya, va fer acte de presència sobrevolant a l'entorn del recinte de la Memòria Històrica al Serral, donant un to de color aeri a la festa.

Premeu amb el ratolí a fi d'engrandir la imatge.

        A la foto següent hi podem veure, i d'esquerra a dreta, Ramon Arnabat, director i una de les ànimes responsables del projecte, Joan Auladell, Director General de Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, Antoni Vilella, antic mecànic de motors d'aviació i Imma Ferret Alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos. Que amb les seves intervencions va quedar inaugurada l'exposició-museu.
        Més cap al final el visitant hi trobarà un vídeo que mostra totes les quatre intervencions.

Premeu amb el ratolí a fi d'engrandir la imatge.

Premeu amb el ratolí a fi d'engrandir la imatge.
        Antoni Vilella, president de l'Associació d'Aviadors de la Repùblica (ADAR), emocionat, en una breu intervenció va evocar als companys d'aquella època.

        Acabades les locucions, els organitzadors varen convidar a Antoni Vilella que fos qui tallés la cinta de la senyera que obria l'accés al Museu.

Premeu amb el ratolí a fi d'engrandir la imatge.
Premeu amb el ratolí a fi d'engrandir la imatge.
        Inaugurada l'exposició, les diferents autoritats i el nombrós públic que es trobava esperant fer la visita iniciaren el recorregut. A la foto, i d'esquerra a dreta, de costat, en Ramon Arnabat, a la seva esquerra l'antic mecànic de la República Josep Capellades, Antoni Vilella, i en penúltima posició l'Alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos Imma Ferret.

        Abaix, sis aspectes de la mostra del museu:
        Les maquetes dels Polikarpov, I-15 "Xato" i I-16 "Moska"; Vitrina amb abundant documentació i elements bèl·lics, com és la munició utilitzada amb diferents armes; diorama del teatre La Margaridoia; el despatx de comandament de l'aeròdrom de Santa Oliva; una altra vitrina amb documentació i objectes, i finalment la carlinga del Polikarpov I-15 adaptada a un simulador de vol que reprodueix els atacs dels Xatos en contra de l'enemic.

Premeu amb el ratolí a fi d'engrandir la imatge.Premeu amb el ratolí a fi d'engrandir la imatge.

Premeu amb el ratolí a fi d'engrandir la imatge.Premeu amb el ratolí a fi d'engrandir la imatge.

Premeu amb el ratolí a fi d'engrandir la imatge.Premeu amb el ratolí a fi d'engrandir la imatge.
Premeu amb el ratolí a fi d'engrandir la imatge.
        A la foto superior un grup de figurants imitant perfectament l'ataviatge de l'època, fet que va permetre als visitants ambientar-se en la societat d'aquell temps.

        A la foto següent, els veterans fent-la petar. De dreta a esquerra, Josep Capellades, Antoni Vilella i en Jordi Gil, que junt amb la família ha dut a terme la construcció de vàries rèpliques d'avions antics i maquetes com les que es mostren a l'exposició-museu de CIARGA.

Premeu amb el ratolí a fi d'engrandir la imatge.
Premeu amb el ratolí a fi d'engrandir la imatge.
        Ací un grup de gent destacada que ha treballat per l'èxit d'aquest projecte del CIARDA, de dreta a esquerra:
Jorge Gil, dissenyador de la carlinga del Polikarpov I-15 i constructor de les maquetes, a continuació, el seu germà Alfredo Gil constructor de la carlinga del Xato amb el seu fill i l'esposa, tot seguit en David Gesalí, el qual, junt amb en David Íñiguez han historiat tot el tema de l'aviació del Penedès junt amb en Daniel Sancho París, a continuació la filla i esposa d'en Carlos Gil que es troba girat de costat.

        A baix, el túnel d'entrada en el refugi del Serral.

Premeu amb el ratolí a fi d'engrandir la imatge.Vídeo inaugural amb les intervencions de les autoritats:Vídeo que mostra un tom per l'exposició-museu.Vídeo que porta el visitant a un passeig pel refugi del Serral:

        El programa QuèQuiCom, va emetre un detallat reportatge respecte dels treballs d'investigació duts a terme en terrenys de l'antic aeròdrom de Santa Oliva, als Monjos, a més de passatges històrics amb entrevistes, per exemple, amb Antoni Villela i Josep Capellades, a més de reconegurts historiadors.

Premeu ací o al damunt de la imatge per obrir aquest
interessant reportatge el qual aconsellem.
Reportatge fotogràfic, redacció i composició: Pere Ribalta i Puig
Reportatges de vídeo: Jordi Ribalta i Faus, administrador d'Aeribalta.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada