dimecres, 4 de maig de 2011

De la conferència d'en Lluís Corominas sobre dones aviadores.


El treball d'en Lluís Corominas, aviador i periodista, reconegut en el món aeronàutic, va satisfer plenament al públic present donat el ben plantejat i ric contingut de la seva presentació audiovisual. Totes les imatges exposades en aquesta ressenya pertanyen a les que foren mostrades durant la conferència de Corominas. Va iniciar la xerrada donant dades del primer vol femení a Barcelona que va ser possible, gràcies a la presencia de l'aviadora francesa Hélène Dutrieu que va volar el dia 12 de febrer del 1911 amb un biplà a Can Tunis (Casa Antunez), just un any després que en el mateix lloc ho havia fet el pilot Julien Mamet amb un Bleriot XI efectués el primer vol de la història de l'aviació a casa nostra que en definitiva va ser el primer que es va produir en tot l'estat espanyol.

-Premeu sobre les imatges amb el ratolí a fi d'engrandir-les-
-Les paraules en negreta i marró fosc sons un link-

En aquells anys, el nostre país era un tan tocatardà amb matèria d'aviació, doncs, tant a França, Anglaterra com Alemanya, entre uns quants altres països, l'aviació es trobava evolucionant amb molta empenta. De fet, nosaltres ens iniciàrem recollint les engrunes de tot aquell opípar banquet aeronàutic europeu.

França, per exemple ja gaudia d'un moviment d'aviació important, fet que queda reflectit en aquesta imatge projectada a la pantalla per Corominas.

A continuació es va referir a les primeres aviadores espanyoles, junt amb les catalanes.

No va ser fins molt més tard de quan la Hélène Dutrieu va volar a Barcelona, que en el 1928 apareix la primera aviadora a Madrid que la va seguir una segona, per, posteriorment la tercera esdevenir a casa nostra. Fou la Mari Pepa Colomer.

La nostra Mari Pepa fou una pilot molt completa, donat que va arribar a treure's la llicència de pilot comercial, amb el qual va obtenir també la d'instructora de vol. Professora.

La Dolors Vives i Rodón fou la segona pilot catalana, però, va romandre com a pilot esportiu, tot i que va dur a terme el seu títol de vol a Vela. Va pertànyer a la junta directiva del club "Aero Popular", branca d'un club establert a Madrid. Ambdues aviadores foren cridades a l'exèrcit republicà i participaren en operacions de diversa importància durant la guerra.Les poques pilots de Vol a Vela Catalanes posaren tot el seu entusiasma en participar a les diverses volades i competicions que es varen organitzar abans del 18 de juliol del 1936.

Corominas va fer un ampli recorregut per tota la història de les aviadores de més enllà de les nostres fronteres, incloent-hi les aviadores de tots els bàndols que participaren en la segona guerra mundial. Història en la qual no va oblidar cap de les aviadores que bateren grans rècords en tots els seus sentits, sobre tot les que dignificaren a la dona arriscant les seves vides per aconseguir els grans reptes pels seus vols entre continents.

És un reportatge d'en Pere Ribalta i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada