dilluns, 16 de maig de 2011

Avions i cotxes clàssics en una exhibició conjunta.


A l'Aeroport de Sabadell, com cada tercer diumenge de mes, s'ha celebrat l'exhibició dels avions de la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya, amb la particularitat que en aquesta ocasió s'hi ha afegit els cotxes del Classic Car Club de La Garriga combinats amb els diferents models d'avió. Posteriorment els avions han realitzat la tradicional volada d'exhibició.

-Premeu sobre les imatges amb el ratolí a fi d'engrandir-les-
-Les paraules en negreta i marró fosc son links que obren pàgines Web-

Les avionetes exposades van ser aparellades amb cotxes adients a cada un dels models. Ací, tenim un parell de Bückers 131 Jungmann les quals acompanyaven un Hispano Suiza descapotable matriculat a Saragossa amb el número 2320.


Aquest avió biplà alemany fou dissenyat l’any 1934 com a entrenador elemental. A Espanya, Construcciones Aeronáuticas S.A. -CASA- en va fabricar amb llicència uns 500 entre els anys 1941 i 1963, molts amb el motor Tigre de 125 CV fabricat a Barcelona per la casa Elizalde, després ENMASA. Vegeu-ne totes les dades tècniques i històriques.
Dues encoratjades muntures. L'acrobàtic de competició Zlin Z526 Akrobat, i al seu davant, un esplèndit Jaguar Sport.


Aquesta Zlin 526A neix l’any 1966 a Txèquia i arriba en vol el setembre del 2004, comandada per Carles Martí, l'actual president de l'Aero Club Barcelona-Sabadell.
Vegeu-ne totes les dades tècniques i històriques.


Dues peces que visqueren la guerra, el Polikarpov I-153 Txaika, so fonètic que es va traduir durant la guerra en la paraula "Xato" aplicada als Polikarpov I-15 que foren els caces que volaren prioritàriament en territori català. Aquest avió estava acompanyat d'un cotxe Hispano Suiza.


Aquest Polikarpov I-153 Txaika model que era construit l'any 1939 a Rússia està dotat d'un motor Shvetsov M-62 de 800 cv. i té una envergadura de 10 mts. amb una llargària de 6,18 mts. Una velocitat màxima de 425 Qms. hora i una autonomia de 470 Qms. amb un sostre màxim de servei de 10.700 mts. i un pes de 1.450 Qls.

El biplà Boeing 75 Stearman estava acompanyat d'un atractiu sport de color groc llampant.


El Boeing 75 Stearman Fabricat per la Stearman Aircraft Co., fundada l’any 1927 per Lloyd Stearman. Va tenir un gran èxit com entrenador, especialment dels pilots americans de la II Guerra Mundial. Les primeres Stearman van arribar a Espanya l’any 1953, van ser els primers fumigadors que vàrem tenir. La Stearman que vola amb la PAC pertany a una col·lecció particular i prové de Suècia, on volava amb la matrícula SE-BOF. Vegeu-ne totes les dades tècniques i històriques.


El biplà monomotor més gran del mon, el rus Antonov An-2R va estar acompanyat d'un Mercedes Benz esportiu.


L'Antonov An-2R té una envergadura de 18,18 metres, una longitud de 14,24 metres i una altura de 4 metres. Pot volar a 4.400 metres d'altura i arriba a una velocitat màxima de 258 quilòmetres per hora. Equipa un motor radial Shvetsov de 1.000 cavalls de potència. La versió de passatgers (An-2T) pot dur a 12 persones més dos pilots. Una curiositat d'aquest avió és que en el seu interior es pot romandre dempeus i que el citat model incorpora en la part del darrere un lavabo.Vegeu-ne un article al Web d'Aerotendencias amb dades tècniques i històriques.


El North American T-6 Texan estava acompanyat d'un cotxe esportiu de luxe de la marca Ford model Thunderbird.


Aquest entrenador de construcció americana és possiblement l’avió en el que han après a volar més pilots militars de tot el món. La seva robustesa i qualitat ha fet que tingui una llarguíssima vida operativa i que encara avui en puguem veure volant a tot el món. Fins el 26 de juny del 82, en què varen ser donats de baixa, va ser l’entrenador on es van formar la quasi totalitat dels pilots militars d’aquesta època.Vegeu-ne totes les dades tècniques i històriques.


El caça a reacció McDonell Douglas F4 Phantom II feia companyia a un gran esportiu Ford Mustang.


Actualmentaquest McDonell Douglas F4 Phantom II està en procés de restauració i muntatge a càrrec de membres especialitzats del FPAC. És reconegut unànimement com un dels millors caça-bombarders mai construïts, el Phantom va ser durant molts anys el màxim exponent del concepte, tant de moda avui dia, de l’avió polivalent.Vegeu-ne totes les dades tècniques i històriques.


La De Havilland DH82 "Tiger Moth" feia costat amb un esportiu vermell llampant Bristol 2 litres.


La De Havilland DH82 "Tiger Moth" va ser dissenyat especialment com entrenador per als futurs pilots de la RAF sent probablement el model més conegut dels biplans construïts per l’empresa De Havilland. Qui us escriu, hi va fer el seu primer vol ara fa seixanta anys.
Vegeu-ne totes les dades tècniques i històriques.


També l'hangar-taller de la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya va estar obert al públic a fi que es pogués veure la Bücker Jungmann que els alumnes de l'escola de restauració d'avions es troben en fase d'enllestir.En aquesta fotografia veiem un dels motors radials (en estrella) que es troben en recuperació per part de l'escola de mecànics del FPAC.L’escola taller de la Fundació ha restaurat aquest exemplar de Super Saeta, que en realitat era una carcassa amb greus problemes de corrosió, que avui dia ja es pot contemplar amb un aspecte esplèndid a la gespa de l’aeroport de Sabadell. Va ser una tasca de gairebé un any, acompanyada d’una important inversió econòmica que va servir per salvar aquest aparell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada