dimecres, 6 d’abril de 2011

Finalitza amb un important èxit de visitants la mostra de maquetisme de Sant Quirze del Vallès.Organitzada pel Club Modelistes Navals del Vallès, El dia 31 de març s'ha clausurat l'exposició de maquetes, rèpliques exactes, d'avions, vaixells i trens, i també de l'art pictòric mariner, que romandrava oberta des del dia 17.

L'èxit ha estat rotund, donat que cada un dels dies en què ha estat oberta l'exposició, un nombrós públic ha concorregut a la sala nova de la Patronal a Sant Quirze del Vallès.

Junt amb el Club Modelistes Navals del Vallès, ha estat el propi Ajuntament de Sant Quirze del Vallès qui ha col·laborat en l'organització, la mostra també ha estat recolzada per la Caixa UNNIM i les botigues, Trelec i Cal Bayó de Sabadell, ambdues, especialitzades en maquetisme de diferent ordre.


Premeu amb el ratolí sobre cadascuna de les imatges a fi d'engrandir-les per veure-les amb millor detall.


La magnífica aportació dels models volants d'en Josep Cabrelles i Aleixandre ocuparen la major part de l'àrea destinada als models de l'aviació, junt amb els models d'en Josep Ribé i Arisa, i els d'en Gerard Vall i Xavier Colomina.

La mostra de maquetes navals va impressionar a l'excepcional nombre de públic que s'aplegà cada dia dels que va durar l'exposició. L'obra que es mostra a la imatge, pertany al presiden d'Honor del Club Maquetisme Naval del Vallès, es tracta del reconegut especialista en Joan Prim. La maqueta d'aquesta nau reprodueix la nomenada "Coca de Mataró", que es diu que és la nau medieval més antiga que hi ha hagut, la qual ha estat escollida com a lógos del Club Maquetista Naval del Vallès. A França s'ha construït una rèplica a escala natural i navega perfectament.


La perfecció dels models d'avions exposats dignificava l'encert dels organitzadors.


El maquetisme per excel·lència, que és el naval, el més antic dels tres que s'exposaven, va impactar en la sensibilitat dels visitants. Formosa maqueta aquesta, la d'en Juan Carlos Herencia.


La foto de Josep Cabrelles acompanyava la seva qualificada col·lecció en el certamen.


La perfecció i qualitat de materials i tècniques en la qual es troben construïts els vaixells, dóna la mesura del domini de la tècnica de quins els construeixen. Aquesta maqueta a escala 1:48 forma part de la col·lecció del maquetista en Manel Lòpez.


La construcció a petita escala amb totes les mesures idèntiques als autèntics avions dóna una imatge del perfeccionament en què han estat construïdes totes les diferents parts de cada model.


La complexitat a la qual es troba sotmès el seu constructor dóna la mesura del qualificat domini de les seves pròpies mans. Aquesta obra és d'en Joan Prim que reprodueix el HMS Prince.


Aquí, una maqueta volant del Cessna 336 Skymaster Push-Pull. En Anglès, que estira i empeny, que significa que es troba dotat de dos motors, un al davant i un altre al darrera. El de davant porta una hèlix que l'estira, l'impulsa, i el del darrera el propulsa. Maqueta d'en Josep Cabrelles.


La dignitat del constructor de les maquetes bé donada per la complexitat i, a la vegada, refinada tècnica aplicada en imitar exactament la realitat del disseny dels autèntics vaixells.


Solament una labor d'extrem enginy amb la minuciositat de la fabricació i elaboració de les peces, conclou amb un preuat producte de l’enginyeria naval manual a escala. Aquesta obra és d'en Manel Vinader i es tracta del Galeó Espanyol Apóstol San Felipe.


El detall i una exacta arquitectura podrà donar la visió de trobar-se al davant d'un vaixell que donarà la sensació d'autèntica realitat. És com un llibre obert a la història.

Els models navals que mostren els vaixells de guerra refereixen moments de la història a on les rames, mar, aire i "terra", es troben associades. Obra executada per en Joan Prim President d'honor del Club Maquetistes Navals del Vallès, el qual va aportar a la mostra una colla de maquetes de la seva nombrosa obra.

Del Mississippi a Sant Quirze del Vallès, del clàssic transport rierenc americà. Del maquetista en Gabriel Carol.


El vol tàctic terra-mar-aire de l'helicòpter igualment figurava a l'exposició. Maqueta que pertany a l'obra d'en Ricard Castells i que reprodueix la Fragata "Navarra" de la marina espanyola. Dotada d'il·luminació en diferents llocs, també en l'helicòpter que es troba dotat de tots els llums de situació, etc.

Les col·leccions miniaturistes també estigueren presents al certamen. Aquesta forma part de la d'en Ricard Castells.

Els portaavions d'antany iniciaren l'estratègia per dur l'aviació fins allà a on fes falta.


El tren, representant del transport terrestre per excel·lència, igualment va fer acte de presència a l'exposició gràcies al llegat que ens va deixar en Josep Brossa, especialista en aquesta classe de modelisme al qual se li va retre un emocionant homenatge a durant l'acte de la inauguració.

Les paraules que se li dedicaren foren expressades per l'artista pintor en Santiago Vila-Puig amic íntim seu. I també la seva vídua va dirigir unes paraules respecte la pròpia vivència del treball modelista ferroviari del seu marit.


Reportatge de: Pere Ribalta i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada