dijous, 14 d’abril de 2011

El Vol vers Shangri·La.



El film, Vol a Shangril·la (Xangril-Là), és una emocionada remembrança del destí que va afectar als aviadors de la república, en el qual alguns supervivents de casa nostra penetren al túnel del temps de la seva pròpia història, transportant a l’espectador fins aquells heroics moments, d’audàcia, als quals irremeiablement varen haver de protagonitzar.


Veure un curt vídeo del film.



-Les paraules en negreta i marró fosc son link-

L’acte, celebrat al Museu d’Història de Catalunya, va ser encetat per l’Ignasi Sardà, cap d’àrea de programació i publicacions de la institució Memorial Democràtic, que es va referir a l’essencialitat del film, i tot seguit, na Verena Stolcke, en la foto, presidenta de l’Institut Català d’Antropologia (ICA) va fer-ne la introducció situant el públic present al context del contingut que fonamentava l’acte.




A continuació, en Eduardo Díez Pombo, autor del film junt amb Jorge Moreno Andrés, aquest últim absent per qüestions personals, versà al respecte de la pròpia producció i contingut de l’obra.


Posteriorment, el reconegut historiador en David Íñiguez va oferir un ben estructurat i ampli audiovisual amb el qual il·lustrà al públic respecte dels inicis i recorregut històric de l’Associació dels Aviadors de la República amb seu a Barcelona. En ell, es va oferir una mostra amb imatges de l’època bèl·lica civil en les quals es veien escenes protagonitzades pels pilots de la república. Seguidament es va dur a terme la projecció del film, un element essencial que explica una part de la història, d’uns 30 minuts de durada.


David Íñiguez, aprofitant la benentesa, comunica als presents que l’Associació dels Aviadors de la República rebrà en breu La Creu de Sant Jordi que li ha estat atorgada per la Generalitat de Catalunya.





Acabada la projecció, l’Antoni Vilella i Vallès, mecànic dels motors dels caces Polikarpov I-15 (els Xatos) i dels Polokarpov I-16 (els Moska o Rata) va dirigir unes paraules al públic tot revelant les seves vivències.



Acabades les paraules de l’Antoni Vilella es va passar al torn de precs i preguntes. Posteriorment l’Antoni Vilella repartiria tota una colla d’emblemes d’aviador de la república als presents. Un gest que l’honorà.


En Francesc Xavier Pardo, historiador, va igualment intervenir en aquest espai.


L’historiador en Lluís Corominas es va referir als diferents aeròdroms que foren utilitzats per l’aviació republicana i que ja estaven operatius abans de la confrontació civil.


La banyolina resident a Barcelona na Rosa Vila i Gratacòs, en la seva intervenció es va referir a l’aeròdrom republicà de Martís, a Banyoles.


El Sr. Adriano Blanco López, membre simpatitzant de l´Associació d´Aviadors de la República, va transmetre a la taula i al públic les seves observacions.


Eloy Pardo igualment va aprofundir en les qüestions aparegudes duran el debat.



Reportatge: Pere Ribalta i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada