diumenge, 23 de gener de 2011

De la Memòria Històrica de l’aviació republicana al Penedès.

El Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria (CIARGA) va encarregar als germans Gil, especialistes en la reproducció d’avions antics, una cabina d’un Polikarpov I-15 Xato (en rus: Xaica), avui en muntatge, la qual serà exposada en poques setmanes en l’espai que CIARGA, un equipament museogràfic singular i de referència relacionat amb l’aviació i la guerra civil, que s’emplaça a Santa Margarida i els Monjos, a l’espai del Serral, dins l'antic l’aeròdrom republicà dels Monjos, i que formava part del Vesper de la Gloriosa. El CIARGA vol esdevenir el centre de referència de l’aviació i la guerra civil de Catalunya.

En Jorge Gil (dissenyador) i l’Alfredo Gil (constructor) es troben avaluant els detalls de l’avançada construcció de la carlinga del Polikarpov I-15 “Xato” a escala natural, 1:1. La qual serà utilitzada com a simulador de vol amb un programa informàtic específic amb que els “pilots republicans virtuals” imitaran el vol del "Xato" i podran entrar en "combat" contra els avions nacionals.

El projecte compren un Polikarpov I-15 “Xato” complet, tot qui que ara solament s’instal·larà la carlinga. Dins d’uns quants dies, el panell de comandament serà dotat amb tots els instruments de bord i una vegada estigui acabada serà traslladada a l’equipament museogràfic a l’espai del Serral, dins l’aeròdrom republicà de Santa Margarida i els Monjos.
Us ho farem saber.La palanca de control del vol estarà dotada del disparador de cadascuna de les quatre metralladores que constava un Polikarpov I-15, podent-se simular així el metrallament tal com era en la realitat.

Heus ací les metralladores de la banda dreta, dalt i baix, conjunt que es repeteix al costat esquerre.

El Polikarpov I-15 “Xato” una vegada complet es veurà així. Aquesta és una maqueta escala 1:10 que varen construir els Gil per dur a terme una primera rèplica escala 1:1 del Polikarpov I-15, junt amb Manuel Sánchez Damián i membres de l’"Aeri Popular de Catalunya" en el 1986. Projecte que fou promogut pel Museu de l’Aire de Madrid situat a Cuatro-Vientos, a on la rèplica s’hi troba exposada actualment.

Fotos, text i maquetació:
Pere Ribalta i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada