dilluns, 6 de desembre de 2010

Un caça antic a l’Exposició de l’Auto Retro 2010 a la Fira de Montjuïc.

En el moment d’editar aquesta crònica es troba oberta l’exposició del 27 Saló Auto Retro 2010 situada a la Fira de Montjuïc, a l’espai obert, i a cel ras, que se situa a l’Avinguda de Maria Cristina, a on la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya, que divulga la història de l’aviació, dedicada també a la restauració d’avions, a més que promou el futur Museu Català d'Aeronàutica, hi disposa d’un stand en el qual, restaurat pel mateix FPAC, s’hi mostra un avió North American T6G Texan que fou de l’Exèrcit de l’Aire espanyol, a més dos vehicles militars d’antany.

L’exposició va ser inaugurada el proppassat dissabte dia 4, i està previst clausurar-la la nit de la festivitat de Puríssima, el dimecres 8 de desembre d’aquest ja exigu 2010.L’avió exposat, el North American T6G Texan, ha estat restaurat per la Fundació PAC que presideix en Cristòfor Jordà, amb la participació dels alumnes de dues escoles taller d’aviació. Una és la pròpia que patrocina la Fundació PAC amb seu en un dels hangars que l’Aero Club de Barcelona-Sabadell disposa al mateix Aeroport de la Ciutat, i l’altre, la que l’Ajuntament de Sabadell té oberta en un dels espais de la fàbrica Llonch, a on un determinat grup de joves d’ambdós sexes, com els anteriorment referits, s’especialitzen en la tècnica de restauració d’avions d’època. La restauració del T6G Texan ha requerit quatre anys de treball.


El North American T-6G Texan va ser un avió que durant el seu apogeu fou l'entrenador més àmpliament utilitzat en el món, i no només en la seva missió originària: va servir també com bombarder en picat, caça, avió de remolc, de competició o de control aeri avançat, Fumigador agrícola i fins i tot transport executiu. És un dels famosos 'ocells' històrics de la Segona Guerra Mundial.

Text, fotos i edició: Pere Ribalta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada