dilluns, 29 de novembre de 2010

Divulgació de la cultura aeronàutica a l'escola.

El professor, i a la vegada expert aviador, en José Ignacio G. Colomo, també especialitzat en la restauració d’avions i planejadors i de la història de l’aviació, es troba donant classes d’aeromodelisme, desenvolupades tècnicament com activitat extraescolar des el 1984 a Vilanova i La Geltrú. I actualment de l’art del retallable aeronàutic històric afegit a aquest model de docència.

En José Ignacio ens explica que en els inicis d’aquesta activitat docent de l’a eromodelisme, l’edifici del col·legi es trobava a un altre indret del municipi que no l’actual, prop de la platja, a on per Sant Jordi el grup d’alumnes s’hi traslladava per dur a terme un concurs amb els planejadors els quals els llançaven a ma (vol lliure), eromodels que els alumnes havien construït durant el curs i axis comprovaven la seva qualitat de vol, de forma que quedaven acreditades les bones mans de quins els havien construït. Llavors el centre es denominava Institut de Formació Professional.

Grup d’alumnes de la classe d’aeromodelisme junt amb el seu professor situat arrupit davant per la dreta. urs 2008 R1.

Quan l’Institut fou traslladat a un lloc molt més allunyat feien exhibicions de vol circular l'últim dia abans de les vacances de Nadal en un solar que teníem al costat de l’edifici, fins que el terreny el van urbanitzar.

En ser traslladat l’Institut al lloc actual fou nomenat Institut d’Ensenyament Secundari F.X: Lluch i Rafeques de Vilanova i La Geltrú, a on actualment aquest singular docent hi continua divulgant la cultura aeronàutica.

Explica en José Ignacio que quan la llei d'educació va permetre oferir als alumnes assignatures optatives avaluables (crèdits variables), disciplines elaborades pels propis departaments i seminaris, ell va començar a impartir un crèdit sobre "Iniciació a l'aeronàutica".

El curs tenia tres parts: la primera era sobre història i evolució de la tecnologia aeronàutica, la segona sobre la física del vol i la tercera construir un petit aeromodel, pesar-lo equilibrar-lo i volar-lo. Per a tot això va elaborar un dossier amb la programació completa de les unitats didàctiques de les quals constava cadascun dels tres apartats. Això anava acompanyat de la projecció de diversos vídeos que demostraven gràficament perquè volen els avions.

El grup correspond al Primer Curs d'iniciació a l'Aeronàutica, 2005-06 d'ESO 2n. tr.

Mentre disposaven d’un terreny prou gran al costat del nou Institut, fins que va ser urbanitzat, l’últim dia de classe abans de les vacances de Nadal, els alumnes hi duien a terme una exhibició de vol circular amb els seus aeromodels construïts idòniament per aquesta classe de vol, treball realitzat durant la primera meitat del curs. Aquests tipus d’aeromodels es troben dotats d’un diminut motor d’explosió interna de dos temps monocilíndric i sons comandats pel “pilot” que situat al centre del cercle que descriu l’aeromodel quan vola, el comanda mitjançant una nansa especial que sosté en una de les seves mans, de la qual surten dos cables que arriben fins l’aeromodel. Aquests dos cables, a més de mantenir captiu l’avió i vencent la força centrífuga que origina la pròpia inèrcia del vol de l’aparell en fer-lo voltar a l’entorn del “pilot”, li controla el timó de profunditat que el fa pujar o baixar situant-lo a l’alçada convenient de terra. En aquesta especialitat es pot fer una figura acrobàtica denominada looping i fer volar l’avió en vol invertit o fer-lo passar, òbviament en cercle, pel damunt del propi “pilot”, etc. També s’hi duen competicions de carreres, que en aquest cas en el centre del cercle s’hi situen més d’un pilot.

El carburant es troba compost d’una mescla d’oli, metanol i nitrometà en diferents percentatges depenent del rendiment que convingui.

Alfés, “Acampada dels esports aeris 2009”

Durant un parell d'anys, a l'última setmana de juny del 2009 i el 2010, es va dur a terme una “Acampada dels esports aeris” en l'aeròdrom d'Alfés, tocant la ciutat de Lleida,. Lloc a on l’aeroclub lleidatà i du a terme les seves activitats i també per uns quants anys l’Aero Popular amb en Enric Pallarès al front s’hi va dur a terme activitat de Vol a Vela. També qui escriu hi va efectuar el seu primer vol de distància de Vol a Vela amb un veler L-Spatz 55 el dia 13 de juny del 1971. A la foto, i d’esquerra a dreta apareixen, arrupit el professor en José Ignacio G. Colomo amb uns dels seus alumnes.

L'últim curs en el que José Ignacio va poder donar aquest crèdit fou el 2006-7, en el qual com a efemèride i va introduir el tema de l'aviació durant la Guerra Civil. Per la qual cosa i com activitat pràctica la tàctica docent va variar i els alumnes van construir el retallable del famós caça rusPolikarpov I-16 (Moska) que en tot el curs se'n muntaren una trentena d’aquest model. El nom Moska respon a la fonètica en ser pronunciat el nom de la capital russa, Moscou, que en rus s’escriu “Moсква”, i no pas es refereix a l’insecte mosca. Foren els mateixos pilots russos instal·lats al nostre país que varen batejar el caça amb aquest nom. Enyoraven casa seva

Grup d’alumnes del curs 2006-07 mostrant els seus models retallables del Polikarpov I-16 que varen muntar durant el tercer trimestre

Al curs següent, i en absència dels referits crèdits i amb un horari més restringit, va haver de fer classes a un grup reduït d'alumnes per als quals calia elaborar activitats específiques. Malgrat aquelles circumstàncies, ho va aprofitar per a continuar amb el projecte divulgatiu aeronàutic i hi va adaptar el retallable del MesserschmittM-109, com havia fet amb el Moska, i aquest va ser el treball que van fer durant el primer trimestre. Alguns alumnes més aplicats, van muntar una avionetaDe Havilland Canadà Chipmunk i un Polikarpov I-16 Moska aprofitant restes dels retallables del curs anterior

Grup d’alumnes construint el retallable del Messerschmitt 109. Curs 2009-10 3r d'ESO 1r trimestre R.

Cinc exemplars dels models Messerschmitt 109 i quatre del Polikarpov I-16.
Dos es troben per acabar.

Alumnes retallant i muntant el Polikarpov I-15 "Xato".
Curs 2009-10 3r d'ESO 1r trimestre R.

El retallable del Polikarpov I-15 "Chaika" (Xato) pren les seves formes en mans dels alumnes.

En el curs actual també fa classe a un grup d’alumnes que han dut a terme retallables del biplà Polikarpov I-15“Xato”, nomenat així fonèticament degut a la seva denominació russa “Chaika” que vol dir gavina en rus, donat que l’encast de les dues ales superiors al fusellatge estaven dissenyades que recordaven l’articulació de les ales de la gavina al seu cos, També han construït el retallable de l'igualment famós biplàFiat-Cr32,àlies “Chirri”. A més de muntar el retallable han de preparar una presentació amb dades tècniques d’aquests avions de la seva participació en la nostra Guerra Civil. També cercar informació sobre el Vesper de la Gloriosa. Això últim en ocasió d'haver-se creat a l'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos el "Centre de Recerca de l’Associació Republicana i el Vesper de la Gloriosadintre de les activitats de Recerca de la Memòria Històrica.

Dos alumnes laborant. El de la dreta es troba retallant peces d’un Fiat-Cr 32. On una part del fusellatge es troba ja muntant-se. Curs 2009-10 3r d'ESO 1r trimestre R.


Retallables en construcció del Fiat-Cr32 i del Polikarpov I-15 “Xato”

Els retallables procedeixen de publicacions del Museu de l'Aire de Madrid
de l'autor Juan Abellán.



Dades i fotos: José Ignacio García Colomo

Maquetació i edició: Pere Ribalta i Puig


1 comentari:

  1. Quina enveja, amb les dificultats que vaig tenir de crio per mal-dedicar-me a l'aermodelisme per no tenir aprop club ni nigú que me n'ensenyés.

    Felicitats per la iniciativa, més així ens en calen

    Carles Algué

    ResponElimina