dimecres, 6 d’octubre de 2010

Tothom és capaç de pilotar un avió?

El pilot es forma, però d'aviador s'hi neix. Potser no tothom estarà d'acord amb aquesta teoria, encara que seria una manera de definir les capacitats de cada un de nosaltres en front les habilitats per pilotar una aeronau.


En primer lloc cal descobrir si t'agrada volar, però no volar amb un avió de grans dimensions com els de les grans companyies aèries, cal sentir les sensacions autèntiques del vol, pots fer-ho de moltes maneres, però cal que facis el teu primer bateig de l'aire, busca per internet totes les possibilitats, o bé si coneixes algú que tingui la llicència en actiu, un amic que té amistat amb d'altres pilots, etc.
Un vol amb un autogir és un bon principi, volaràs amb una seguretat quasi absoluta, sentiràs el vent a la cara i tindràs una sensació de llibertat que ni te l'imagines.
Pots provar-ho amb un ultralleuger (ULM) n’hi ha de moltes formes i maneres, de 1ª, 2ª i 3ª generació, amb cabina tancada, cabina oberta, Trikers, Autogirs, o si el teu desig és esdevenir pilot comercial, comença per dur a terme el curs de PPL (Private Pilot Licence) amb una avioneta de més pes que els ULM’s.

Si se'm permet, jo personalment, us recomano el vol amb planejador, durant els meus primers anys de vida les experiències de volar van ser amb un Blanik L-13, el pilot, el meu pare que n’era propietari i duia a terme la tasca d’instructor, amb el qual vaig volar fins els 14 anys aprox. Crec per tant, que després de volar amb avionetes clàssiques, ULM's i fer el vol sense motor, aquest últim és en diferència el que dona més sensació de volar, com els ocells.


Una vegada has tingut les primeres impressions havent experimentat l'autèntica sensació de volar, podràs decidir-te, no costa massa diners, normalment tenir aquesta primera experiència que de ben segur repetiràs, el cost es troba als entorns dels 50 o 60’- €.

Després d'haver fet el teu bateig de l'aire, cal que facis el teu primer vol d'iniciació, en el que l'instructor et donarà els primers consells i depenent de les circumstàncies el teu mentor et deixarà a les mans els comandaments de l'aparell durant una estona, a les hores i un cop finalitzada la primera experiència, aquest et farà les recomanacions que cregui convenients i sabràs com ell ha percebut les teves qualitats per pilotar.

Hem de fer constar que en aquest sector, els professors estan molt qualificats i son professionals de primera.
Hi ha diferents llicencies de pilot, però per no liar la troca, exposarem les més habituals.


1ª Pilot d'ULM: Aquesta es una modalitat econòmica, tant per treure't la llicencia com pels costos operatius, la majoria de les escoles utilitzen una marca d'avioneta en concret, ja que els dona molta confiança tant per què l'aeronau es molt fiable, segura i fàcil en el pilotatge, com per què els costos son econòmics, aquesta es una clàssica en les escoles de vol. Es tracta de TECNAM, que el seu distribuïdor oficial a Espanya es DEDALUS AIRCRAFT. El curs el pots fer a qualsevol indret de Catalunya i a la resta de l'estat espanyol, com per exemple a Igualada, allà hi ha Aeronautico 2000, l'Antonio n'és l'instructor (un bon payo) i un club de Vol a Vela per excel·lència, el Club Vol a Vela Igualada-Òdena , a Moià el Club Vol Rasant, a Avinyonet del Penedès hi ha Airbet on apart de fer el curs de ulm pots fer el d'autogir, prop de Manresa a l'aeròdrom del Bages i trobaràs la seva escola de vol Blizzarair, a part del curs d'ULM aquesta escola ofereix l'ensenyament especialitzat de vol de montanya, una tècnica que precisa d'habilitat i destresa per part de l'alumne, en Carles que n'és l'instructor et farà unes classes magistrals, cap el nord del Principat, prop de l'Escala, a l'aeòdrom de Viladamat hi ha Viladair i a l'Estartit l'Aero Club Estartit, l'Aero Club de Barcelona-Sabadell ofereix el curs de ULM des de l'Aeròdrom de la Cerdanya a on igualment que a Igualada-Òdena hi ha escola de Vol a Vela. Sortint de Catalunya ens arribem a Madrid i allà trobem Aeromax a l'Aeroport de Cuatro Vientos, més cap al sud s'hi troba l'aeroport d'ULM's de Casarrubios del Monte ja a la província de Toledo, i a Andalucia, a la capital, Sevilla, hi trobem Aerohispalis a l'Aeròdrom de Los Alcores. A Balears s'hi troba Aviació a les Aules i Mallorca Ultraligeros.

Els requeriments bàsics per poder realitzar el curs sons: tenir com a mínim 17 anys amb el permís paternal o similar i superar les proves mèdiques de Classe II, el cost del curs pot anar des de els 1.400’- als 2.800’- € i cal incloure-hi el cost de tramitació del Classe II que es de uns 120’- € aproximadament. La duració depen de les classes pràctiques que necessitis, però pot anar de un mes a quatre mesos.


2ª PPL: Aquesta llicencia és la de pilot privat i que et permet volar amb més coneixements i amb avionetes més grans, amb les habilitacions oportunes podries arribar a volar avions de més d'un motor (bimotor, trimotor, etc).
Però la llicencia PPL apart de ser per avionetes permet accedir a la llicencia per helicòpters, la qual cosa no vol dir que sigui en aquest cas imprescindible. Hom pot endegar directament el PPL(H). A Espanya i més concretament a Barcelona tenim l'
Aero Club de Barcelona-Sabadell, a on es donen ambdues especialitats de pilot Aero Club Barcelona-Sabadell PPL i PPL(H) tant d’avions com d'helicòpters, en el mateix aeroport de Sabadell si concentren una colla d'escoles i de bon renom d'entre les quals podem destacar Top Fly, Aerolink i Aerogavina, etc. A l'Aeroport de Reus hi trobem el Centre d'Estudis Superiors de l'Aviació (CESDA). Pilot de Transport de Línies Aèries, i a l'Aeròdrom de Ampuriabrava i a l'Aeroport de Girona com per exemple DinamycAir i Centre Vol Escola de Pilots de PPL i PPL(H).
En el camp dels helicòpters voldríem destacar una escola especialitzada que es troba al poble d'Ullastrell. Helipistes.

Els costos del PPL son força més elevats que els del ULM, aquests van des dels 7.500’- als 10.000’- €. Però els dels helicòpters i donat l'augment de costos d'operativitat ronden els 18.000’- €. Tot i que les llicencies de pilot comercial son encara més elevades ja que et transformes en un autèntic pilot d'avions comercials, que té moltes responsabilitats i requereix importants coneixements tant en el domini parlat com en l'escrit de l'Anglès. El cost és de l’entorn dels 60.000’-€.
Totes aquestes escoles es dediquen també a preparar pilots que volen adquirir la llicència de pilot comercial PPC tant per avió com d’helicòpter, així podríeu trobar lloc de treball per ocupar la xifra d’uns 60.000 pilots que mancaran a les futures companyies aèries vers l'any 2020, en quina quantitat s’hi ha d’afegir les places d’hostesses, mecànics i de més especialistes que necessitarà el sector.

Cal destacar que un pilot pot acabar adquirint el títol d'instructor, ja que la docència és inherent a tota la infraestructura d'aquest futur no massa llunyà demanarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada