El primer aviador que va trencar la barrera del so, visita Sort
Charles Yeager (87), l'aviador que va ser el primer en trencar la barrera del so visita el poble de Sort per rememorar la seva fuga dels nazis a través dels Pirineus el març del 1944, quan el seu Mustang P51 va ser abatut.
Protegit per la resistència francesa fins la trobada amb un maquis va ser la seva sort, valgui'ns la redundància, i també un finançament pels guerrillers, doncs foren 13.000 francs el que li va cobrar per guiar-lo fins la frontera espanyola. Aquell combatent acompanyà al pilot junt amb altra gent que igualment volien traspassar la frontera. El maquis els dugué fins al llindar de la frontera, a partir d’aquell moment els va dir que seguissin pel seu compte donant-los quatre indicacions de la direcció a seguir. Aquell grup de refugiats va haver de fer una penosa singladura pirinenca. Foren quatre dies d’una caminada en penoses condicions, molta neu, temperatures sota zero, nits dramàtiques i sense aliments fins que el grup va ser localitzat per la guàrdia civil a la Vall d’Aran, quan els va prendre fins a Sort, a on la Benemèrita hi tenia la caserna amb una presó en la qual s’hi hostejaven els refugiats, allà es duien a terme les tramitacions administratives pel reconeixement de totes les persones que en aquella època arribaven des França.
De fet, el pilot Charles Yeager havia crescut a les muntanyes de West Virginia, semblants, diu ell, al terreny que va trobar trepitjant el Pirineu, per la qual cosa la seva destresa en recórrer paratges semblants li va fer menys dramàtica l’excursió que no pas la resta d’acompanyants d’aquell escabrós episodi, proesa la qual va recordar el proppassat dijous dia 14 d’octubre a la presó-museu habilitada pel Memorial Democràtic a Sort per recordar els milers de francesos, jueus i aviadors aliats, que van travessar les muntanyes de la llibertat.
El govern dels EE.UU estava investigant sobre la possibilitat per fer arribar un avió a superar la velocitat del so. Projecte el qual era guardat baix un estricte secret. L’avió en qüestió era un model dissenyat de forma que s’assemblava a una bala tal com mostra la foto, construït per la Bell Aircraft Corporation i denominat Bell X1, que portava instal·lats motors de tipus coets. Una vegada cregueren resolts els aspectes tècnics de l’estructura de l’avió amb el convenciment que podien aconseguir-ho, varen passar a fer la prova.Pel llançament del X-1 els enginyers varen decidir que no s’envolaria pels seus propis mitjans a fi d’estalviar combustible i aprofitar-lo per l’embranzida que l’aeronau precisaria per superar la velocitat del so. Per la qual cosa varen optar per penjar-lo sota del ventre d'un B-29 modificat tal com mostren les imatges.
Va ser el dia 14 d'octubre de 1947 que el Glamorous Glennis, (batejat així en honor a la primera esposa del pilot), doncs així fou bategat el Bell-X1 que des l’alçada prevista es va desprendre del B-29 i el seu pilot, capità Charles Yeager, a llavors pertanyent a la USAF, va posar en ignició els coets i en una impetuosa embranzida va emprendre el camí vers la superació de la velocitat del so. En aquells tensos instants, des de terra i suportant una calma tensa els enginyers esperaven la comunicació del pilot Yeager que els donés la bona nova del resultat de la prova. En aquells moments, els enginyers desconeixien que existia una barrera del so i que en superar-la el fenomen es manifestaria en una doble estrepitosa detonació.
En el moment en què el capità Yeager i el seu Bell X-1 superaren l'enigmàtica velocitat que per primera vegada era creuada la inesperada "barrera del so", aconseguint arribar als 1.078 km/h o Mach 1,05 a 12.800 m d’alçada, el grup d’enginyers des de terra varen sentir l’estrepitosa fresa del doble “bang”, per la qual cosa van interpretar que l’aeronau, junt amb el seu pilot, s’havien desintegrat. Als pocs instants, però, amb una grata sorpresa escoltaren la veu d’en Yeager que els deia que havia aconseguit la perseguida meta. L'aeronau, sense l’empenta del motor coet que havia consumit tot el carburant, va planejar fins arribar a terra sense cap incidència.
Aquesta màquina del so es mostra en l'actualitat en el Smithsonian National Air and Space Museum, a tocar del Capitoli, a Washington, juntament amb el Spirit of St. Louis i el SpaceShipOne, segons es mostra en la imatge corresponent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada