dissabte, 2 d’octubre de 2010

Festa al Cel - Dissabte

Aeribalta.com ha estat aquest matí a la jornada de portes obertes de Sabadell en motiu de l'inici de la Festa del Cel.

L'aeroport de Sabadell a obert aquest matí les seves portes al públic, a la plataforma R1, on el PAC a realitzat les taques d'organització per tal de coordinar el moviment del públic i així els curiosos i afeccionats poguessin visitar part dels avions que avui feien les seves exhibicions a les platges de Barcelona.

Foto del Consolidatetd PBY-5ª Catalina Flying Boat comandat pel Capità Derek Head.

Un dels avions més emblemàtics de la festa del Cel i que ahir pel matí ja tocava terra a LELL, el CATALINA, amb la matricula G-PBYA, provinent de la Gran Bretanya, pilotat pel Capità Derek Head. Un hidroavió amb bandera Americana, construït al Canada a l'any 1943 i que va donar servei a la United States Air Force amb la matricula 433915. Els visitants podien veure les entranyes d'aquesta aeronau, tan fantàstica com versàtil i amfibi, introduint-se per unes escales que hi donen accés des de la cua de l'avió.

A la foto: El veterà pilot Mike Connally que formava par de l'equip del Catalina.

Fet històric entre el Catalina i un pilot republicà català a l'exili.
Respecte el Catalina, existeix una història relacionada amb un famós aviador català.

El Catalina va ser volat per Josep Maria Carreras i Dexeus a Anglaterra quan va pertànyer a la R.A.F. Carreras va formar part dels aviadors de la República que en el seu exili esdevingué un aviador famós en el Regne Unit com a gran professional de l’aeronàutica aquàtica, dominava també l’especialitat de navegant. Aquest rellevant personatge, que s’ha havia casat amb la primera pilot catalana, la Mari Pepa Colomer, havia esdevingut pilot militar d’hidros el 1929 a la base de Los Alcázares a Cartagena, Múrcia. En el nostre país va volar quatre diferents tipus d’hidros, per la qual cosa era un perfecte coneixedor d’aquesta especialitat. Els seus coneixements van propiciar que a Anglaterra fos el primer professor d'aquesta especialitat, ensenyant amb els Catalina a un abundant nombre de pilots anglesos. Quan Anglaterra va encarregar als EE.UU. un nombre important d’unitats d’aquest model d’avió, junt amb un altre també amfibi, el Short Sunderland, D’ambdós models, Carreras va fer el transport entre continents de 179 aparells en total. Manquen paraules per qualificar la categoria d’aquest excepcional aviador de casa nostra.

El proper Dilluns Tornarà cap a Anglaterra per fer una exhibició que te programada pel dia 10 de Octubre al Duxford Autumn Airshow.
Els petits però hàbils twister, han fet aquesta tarda una exhibició formidable davant d'un públic fidel al seu compromís any rere any. El duet fent exhibició de les seves piruetes més enrevessades, està sent encapçalat pel pilot Peter Wells, amb unes aeronaus excepcionals de no més de 470 Kg. amb tren retràctil i amb un motor ULPOWER UL260ISA de 107 CV. i 74,2 Kg. és capaç de fer maniobres impossibles. La parella d'avionetes amb matrícules G-TWST i G-RIOT podeu veure-les en el seu web Twisterduo.com.A LELL on també s´han pogut veure la Patrulla Aspa i el mític Mustang P51D.


Enllaç on podreu veure les imatges de les aeronaus participants al festival aeri de la Festa del Cel

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada