dimecres, 8 de setembre de 2010

L'impulsor de l'avió solar diu que és una "bogeria" preveure el seu ús comercial immediat

Europa Pres (Valencia)

El president del projecte Solar Impulse, Bertrand Piccard, ha assenyalat aquest dilluns a València que és una "bogeria" preveure un ús comercial a curt termini dels avions solars. Ha precisat que per ara s'ha aconseguit completar un primer vol diürn i nocturn amb èxit, amb un pilot i sense passatgers, "però el futur està obert". Piccard s'ha pronunciat d'aquesta manera després de participar en la XXV Conferència i Fira Europea d'Energia Solar Fotovoltaica i la V Conferència Mundial sobre Conversió d'Energia Fotovoltaica, inaugurada aquest dilluns i que es prolongarà fins divendres, 10 de setembre, a les instal·lacions de Fira València. Es tracta d'un fòrum de presentació dels últims avenços en desenvolupament i fabricació fotovoltaica.

L'iniciador del projecte Solar Impulse ha explicat que l'avió solar ja està acabat i ha aconseguit fer un vol de dia i nit amb èxit. "Ara el següent pas és construir un segon avió que compti amb una cabina més gran, menys pes i que aconsegueixi fer la volta al món el 2013", ha apuntat. Un any abans, el 2012, esperen poder travessar l'Atlàntic.

A preguntes dels periodistes, ha precisat que el 2013 no hi haurà passatgers i no sap quan n'hi podrà haver. "Seria estúpid per la meva part dir que hi haurà avions comercials fotovoltaics, ja que es tracta d'un avió carregat de bateries que només porta el pilot", ha remarcat.

Futur obert

En aquest punt, ha recordat que quan es va fer "el primer vol el 1927 només hi havia una persona a l'avió, no hi havia passatgers i l'avió anava ple de gasolina", però 25 anys després les naus ja viatjaven amb 200 passatgers. "Vam començar des de zero, un pilot, zero passatgers, energia total i les bateries al màxim", ha apuntat Piccard. "No sabem quan serà possible portar passatgers però el futur està obert", ha remarcat. La nau compta amb unes cèl·lules fotovoltaiques solars que donen electricitat als quatre motors de què disposa i, a més, serveixen per anar carregant les bateries de liti.

Durant el dia es vola amb l'energia solar i a la nit amb l'energia que li proporcionen les bateries, "de manera que en teoria l'avió podria estar volant contínuament perquè es recarregaria durant el dia i podria seguir volant durant la nit", ha indicat l'aeronauta. Les ales mesuren 64 metres, similar a l'ample d'un Airbus 340; el pes és com el d'un cotxe, 1.600 quilos, ha precisat, i l'altitud màxima a què pot volar són 9.000 metres.

Revolució de la mentalitat

En aquesta línia, Piccard ha indicat que l'objectiu ara és "aconseguir una revolució en la mentalitat de les persones en relació amb les energies renovables", i ha apuntat que en aquests moments no es busca "una revolució" en l'àmbit de l'aviació; "això ja serà per al futur". Piccard ha destacat la tasca que tenen al davant és "demostrar totes les potencialitats de les energies renovables, amb què es poden aconseguir coses increïbles, i aquest és l'objectiu del meu projecte, Solar Impulse".

És clar que sí que s'entén que hi ha un gran consum i malbaratament de combustible en els avions" que és "insostenible amb el sistema energètic actual, i per tant s'haurà d'obrir la porta a una nova aviació", segons ha assenyalat. Ha assegurat que l'Associació de Transport Internacional s'ha interessat per ser soci del projecte perquè també "volen portar la indústria de l'aviació en aquesta direcció, aconseguir unes emissions zero, fer un negoci net i l'energia solar està marcant el camí", ha dit. La Fira de la Indústria Fotovoltaica es distribueix en vuit grans sales d'exposició al recinte firal de Fira València i cobreix una superfície d'exposició de 80.000 metres quadrats. 943 expositors de tot el món presenten els seus nous productes, solucions tècniques i serveis a una audiència global.

La noticia a elPeriodico.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada