dilluns, 13 de setembre de 2010

El quadrimotor més petit del món

El Cri-Cri és el quadrimotor més petit del món, amb capacitat per a un tripulant. Aquest diminut avió va ser creat per EADS Innovation Works en el disseny electrònic i per Aero Composites Saintonge per la part estructural de la cèdula, el fusellatge i les ales.

El seu antecessor construït el 1970, l'MC-15 que feia uns centímetres més que aquest, el Cri Vert (Cri Green), ja que era impulsat per dos motors de motoserra, muntats en dues gòndoles als laterals del morro, amb unes hèlixs biplaes de reduït diàmetre.


Planell del diseny del MC-15 per Michel Colomban el 1981El Nou quadrimotor elèctric va ser presentat al Paris Air xou Verd, el nou Cri-Cri porta incorporats quatre motors elèctrics d'alta tensió i baixa intensitat, aquests sons suportats per dues barres, que estan integrades al morro del fusellatge en forma de “V”, amb les hèlixs de tres pales situades a cada extrem dels motors aparellats en oposició, tot i que giren en el mateix sentit segons l’eix del motor, en estar en oposició es veuen girar en sentit contrari. Les hèlixs, però, les davanteres tenen el disseny per actuar com tractores, mentre que les posteriors han estat concebudes com a hèlixs propulsores.

Imatge presa des de al damunt del vidre de la cabina

El material del compost es de Carboni, asolint així reduir el pes de l'aeronau, ja que les quatre bateries que donen l'energia que necesiten els motors es de 26,8 Kg. amb pil·les de Liti Polímer que proporcionan 100V (5AH) cadascun. Donç el pes total inclint-hi el pilot es de 175,5 Kg.

Aquest avió ha estat modifiat en la seva estructura, en diferencia del seu avantpassat, ha mollorat d'entre un 20 i un 30% la aerodinàmica, amb tot s'espere que faci un vol de 30' a 110Km/h (203 Knt's), amb l'esperança de optenir un ascens de 5,3 Mt/s.

El Dijous 02 de Setembre, el Cri Verd va fer el seu vol inaugural a les 12:30h (10:30 Zulu) a l'Aerport de Le Bourget. Despres de 7' de vol l'aparell va aterrar sense cap complicació, considrent-lo un èxit inaugural. Ara, un cop realitzades 6h de vol i uns 18 aterratges, es podran fer les proves acrobàtiques.
Cal recalcar, que com en el cas de Solar Impulse, aquets avenços tot i sent significatius, no son per iniciar treballs de construcció en cadena, ni explotació de flotes, ja que queda molt camí per recorrer.

JR

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada